ГоловнаСуспільствоПодії

Іран не передасть "чорних скриньок" збитого літака МАУ іншим країнам, - глава іранського МЗС

Над розшифруванням самописців зараз ніхто не працює.

Іран не передасть "чорних скриньок" збитого літака МАУ іншим країнам, - глава іранського МЗС
Мохаммад Джавад Зариф
Фото: EPA/UPG

Іран не буде розпочинати розшифрування "чорних скриньок" літака Boeing 737-800 "Міжнародних Авіаліній України", помилково збитого іранськими військовими, але і передавати їх урядам інших країн не буде. Про це заявив міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф в інтерв'ю американському телеканалу NBC News.

Глава іранського МЗС, пославшись на норми міжнародного повітряного права, зазначив, що Тегеран має право очолити розслідування катастрофи українського літака, але визнав, що Іран не зможе витягти дані з "чорних скриньок" без програмного забезпечення, кабелів і додаткової інформації від США або інших західних країн.

За словами Заріфа, Тегеран звертався за допомогою в розшифруванні до Сполучених Штатів, але отримав відмову.

"Ми звернулися за допомогою, чому Сполучені Штати не допомогли нам? Це гуманітарна проблема. Чому вони не надали нам програмного забезпечення? Чому вони не надали нам інформації?" - сказав він, зазначивши, що Іран, "більше, ніж будь-хто інший", бажає знати, що сталося насправді.

Заріф наголосив, що наразі над розшифруванням "чорних скриньок" ніхто не працює.

На запитання журналіста, чи намагається хтось зараз розшифрувати інформацію з "чорних скриньок", Заріф відповів: "Ні, ні. Ми не торкнемося "чорних скриньок" без присутності всіх зацікавлених сторін".

Раніше країни-члени міжнародної координаційної групи з розслідування авіакатастрофи українського літака під Тегераном закликали Іран передати бортові самописці до Франції, оскільки там є необхідне обладнання для дослідження.

Раніше повідомлялося про готовність Ірану передати Україні або іншій державі бортописці літака МАУ в разі, якщо не вдасться їх розшифрувати.

Іран перестав ділитися з Києвом подробицями розслідування катастрофи літака МАУ після витоку інформації.

Водночас Франція готова допомогти Україні в розшифруванні "чорних скриньок" збитого літака.

Пасажирський літак Boeing 737-800 авіакомпанії МАУ, який повинен був виконати рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ, розбився в районі міжнародного аеропорту імені Імама Хомейні в Тегерані відразу після зльоту вранці 8 січня. На борту перебували 167 пасажирів і дев'ять членів екіпажу. Всі вони загинули.

Через три дні після катастрофи Іран визнав, що збив літак помилково, сплутавши його з крилатою ракетою. Відповідальність за аварію авіалайнера взяв на себе іранський військовий підрозділ Корпус вартових Ісламської революції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram