ГоловнаСуспільствоВійна

У Мюнхені затвердили 12 кроків для припинення війни на Донбасі

Експерти поетапно прописали врегулювання конфлікту.

Учасники Мюнхенської безпекової конференції ухвалили першу заяву стосовно України, в якій погодили 12 кроків для посилення безпеки на її територіях, а також у євроатлантичному регіоні.

Про це повідомляють на сайті конференції.

Крок 1. Відновити Спільний центр контролю і координації режиму припинення вогню і стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК). Ця ініціатива необхідна для більш активної реалізації плану припинення вогню. Як відомо, представники РФ покинули комісію кілька років тому.

Крок 2. Переговори про бойові дії на рівні Нормандської четвірки (запропоновано розширити теми переговорів і включити туди тему бойових дій, а також їх припинення).

Крок 3. Розширення свободи пересування (запропоновано збільшити кількість пунктів пропуску).

Крок 4. Розшук зниклих безвісти.

Крок 5. Планування і реалізація ініціативи з розмінування.

Крок 6. Відновлення інфраструктури Донбасу (вивчення економічного потенціалу, створення донорського фонду за участю ЄС, західних компаній). До фонду також запропоновано приєднатися Росії.

Крок 7. Створення зони вільної торгівлі (як можливість відновлення Донбасу запропоновано створити там ЗВТ - відповідно, з іншим оподаткуванням).

Крок 8. Підтримка дорожньої карти щодо санкцій (якщо сторони погоджуються на "мюнхенську ініціативу", то виконання закріплених у ній пунктів може стати підставою для перегляду санкцій проти Росії).

Крок 9. Усунення радіаційної небезпеки (вивезення радіоактивних, отруйних для екології Донбасу речовин. Адже зараз на Донбасі понад 1200 таких джерел токсичності).

Крок 10. Новий діалог між євроатлантичними структурами про побудову взаємної безпеки.

Крок 11. Підтримка та визначення сфер взаємодії між ЄС і Росією. Відзначається, що у 2020 році ЄС і Росії слід вивести співробітництво в число пріоритетів, у тому числі підтримуючи виконання Мінських угод.

Крок 12. Запустити новий національний діалог з проблем ідентичності.

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський 14 і 15 лютого перебуватиме з робочим візитом у Німеччині, де візьме участь у Мюнхенській безпековій конференції і проведе низку двосторонніх зустрічей.

Зустрічі в нормандському форматі на рівні голів МЗС на Мюнхенській конференції не буде.

Мюнхенська конференція заснована 1963 року як форум країн-членів НАТО, це міжнародний дискусійний майданчик, який щорічно збирає політичних лідерів з усього світу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram