ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Скалецька: громадяни України прилетять з Уханя в середу, 19 лютого (оновлено)

Усього буде евакуйовано близько 100 осіб.

Скалецька: громадяни України прилетять з Уханя в середу, 19 лютого (оновлено)
Фото: Макс Требухов

Громадяни України прилетять з Уханя, звідки почав поширюватися новий коронавірус.

Про це повідомила міністр охорони здоров'я Зоряна Скалецька, передає "Інтерфакс-Україна".

"З нашими громадянами в Ухані МЗС комунікує, є чат для спілкування. Мінінфраструктури відповідає за доставку і авіаборт. Оперативний штаб в уряді вирішує виділення коштів, ухвалення алгоритму. Затримки немає. Є планомірна процедура прийняття рішень, щоб забезпечити прибуття в Україну і дати можливість всім почуватися в безпеці. Ми прийняті рішення узгодили з усіма міністерствами. У вівторок (18 лютого - ред.) відправлять літак, і в середу громадяни будуть на території України", - сказала Скалецька в ефірі програми "Право на владу".

Вона також зазначила, що в Україну прибудуть тільки ті громадяни, які не мають симптомів коронавірусу.

"Спочатку китайська влада перевірять, чи здорові вони, а потім їх випустять. Українська бригада лікарів на борту також їх перевірить, а потім залишиться з ними в ізоляції. Ізоляція - мінімум 14 днів", - пояснила міністр.

Скалецька також повідомила, що зараз аналізують чотири медичні установи, з яких виберуть одну для розміщення українців.

"Українських громадян доправлять з борта в автобус і в це приміщення. Якщо хтось із них матиме симптоми - відразу доправлять у лікарню", - підкреслила міністр.

Оновлення. Заступник міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко в коментарі LB.ua розповів, що для карантину, швидше за все, оберуть не лікарню, а немедичну установу - оскільки евакуйовані громадяни не мають ознак хвороби. Де саме ізолюють людей після евакуації - МОЗ ще не вирішило. Усього планують евакуювати близько 100 осіб.

Нагадаємо, українців з Китаю евакуює SkyUp. 12 лютого повідомляли, що екіпаж і літак уже готовий.

Раніше заступник міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко заявив, що українська влада робить усе можливе, щоб не допустити проникнення коронавірусу в Україну.

Поки що відомо про двох українців, інфікованих новим вірусом. Обидва - члени екіпажу круїзного лайнера Diamond Princess, він перебуває в Японії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram