ГоловнаСуспільствоЖиття

Кіберполіція пропонує інтернет-ЗМІ встановити скрипт для деанонімізації користувачів

Такі листи отримали регіональні редакції на Волині та Миколаївщині.

Кіберполіція пропонує інтернет-ЗМІ встановити скрипт для деанонімізації користувачів
Фото: AndreyPopov\Depositphotos

Інтернет-видання "Полтавщина" опублікувало лист, який редакція отримала від місцевого відділу Кіберполіції. У ньому йдеться, що правоохоронці розробили програмний скрипт, що дозволить ідентифікувати користувачів, які намагаються анонімізувати себе під час перегляду сайтів в Інтернеті.

Про це повідомляється на сторінці видання у фейсбуці.

У листі кіберполіція цікавиться у редакції, чи зацікавлена вона у встановленні такого скрипта в програмний код сайту. У разі згоди на встановлення скрипта співробітники обіцяють зв'язатися з редакцією.

Пропозиція оформлена у вигляді файлу PDF. Водночас сам електронний лист не містить жодних додаткових даних або пояснень.

Редакція відмовилася встановлювати сторонній код на сторінки свого сайту.

"Ми вже звикли, що влада регулярно намагається законодавчо ввести цензуру в Інтернеті, але давати поліції доступ до сервера ЗМІ, встановлюючи там "бекдор", - це вже занадто, яким б хорошими намірами це не виправдовувалося", - йдеться в заяві видання.

Фото: facebook.com/poltava.news

На фейсбук-сторінці "Лабораторії цифрової безпеки" з'явилася інформація, що такі листи від кіберполіції з пропозицією встановити скрипт для деанонімізації користувачів отримують не тільки полтавські онлайн-ЗМІ.

"Нам також відомо, що такі листи отримували регіональні редакції, зокрема на Волині та Миколаївщині. Станом на зараз коду самого скрипта немає в публічному доступі (ми готуємо запит на доступ до публічної інформації). Втім, судячи зі змісту листа, можна припустити, що йдеться про систему невибіркового стеження за всіма відвідувачами Інтернет-ресурсів", - йдеться в повідомленні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram