ГоловнаСуспільствоЖиття

В Україні введуть електронні лікарняні з 1 квітня

Процес видачі електронного лікарняного буде автоматизовано.

В Україні введуть електронні лікарняні з 1 квітня
Фото: Макс Требухов

В Україні з 1 квітня мають намір упровадити електронний лікарняний. Про це на пресконференції повідомив заступник міністра соціальної політики Олег Коваль, передає "Укрінформ".

"Мінсоцполітики спільно з Міністерством охорони здоров'я планує запускати з 1 квітня електронні лікарняні", - сказав Коваль.

За його словами, процес видачі електронного лікарняного буде автоматизовано.

Кожен лікар, який видає лікарняний, повинен підписати документ своїм цифровим підписом в електронній системі. Далі інформація через реєстр у Пенсійному фонді автоматично передаватиметься до Фонду соцстрахування, і там відразу знатимуть, що людина захворіла і їй призначено компенсацію, оскільки вона є платником єдиного соціального внеску.

"Планується, що лікарняний, який відкриватиме лікар, матиме фіксований термін. Зараз у країні працюють протоколи. Кожна хвороба в середньому має відповідну кількість днів для лікування. Наприклад, на певну хворобу людина хворіє 6 днів. Лікарняний відразу відкривається на 6 днів... Якщо людина одужала, то може не йти до лікаря, щоб закрити лікарняний, а просто виходить на роботу. Якщо ж людина потребує ще лікування, то звертається знову до лікаря - і в день закриття попереднього лікарняного відкривається новий", - зазначив Коваль.

Заступник міністра також повідомив, що механізм, коли людина буде виходити на роботу до дня закриття лікарняного, до кінця цього тижня буде повністю допрацьовано.

"Це дозволить нам повністю відстежувати всі моменти, пов'язані з видачею фіктивних лікарняних. Ми знаємо про факти повністю підроблених лікарняних, коли один лікар за день видає по 100 лікарняних, ми знаємо, де на підприємстві немає падіння виробництва, але 90% працівників перебувають на лікарняних", - додав Коваль.

Інформацію про лікарняні своїх працівників роботодавці будуть отримувати зі спеціальних електронних систем. Введення електронних лікарняних про тимчасову втрату працездатності дозволить заощадити до 5 млрд грн на рік.

Нагадаємо, 2018 року повідомляли, що електронні лікарняні повністю замінять паперові довідки вже 2019 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram