ГоловнаСуспільствоЖиття

Малюська не розуміє, чому в СІЗО заборонено ігрові приставки

Голова Мін'юсту відвідав Одеський слідчий ізолятор.

Малюська не розуміє, чому в СІЗО заборонено ігрові приставки

Міністр юстиції Денис Малюська відвідав Одеський слідчий ізолятор.

Про це він повідомив у фейсбуці.

"Продовжив практику візиту до в'язниці без попередження в неділю. Цього разу відвідав СІЗО в Одесі. Спеціально вибираю складні і проблемні установи, тому особливих сюрпризів не було. З того, що кинулося у вічі, - як і в інших установах, вкрай багато людей, яких не бачу жодного сенсу садити", - написав міністр.

Він розповів, що в СІЗО зустрів засуджену за господарський злочин жінку, яку утримують в установі з 2014 року, а також обвинуваченого в шахрайстві чоловіка, справу якого розглядає вже третій склад суду першої інстанції.

"Протягом місяця-двох плануємо подати законопроєкт, який дозволить відфільтрувати з в'язниць тих, чиє перебування там недоречне", - заявив Малюська.

Міністр окреслив проблему з наявністю в ізоляторі багатьох наркозалежних осіб, хоча "на метадоновій замісній терапії перебуває тільки один".

"Один в'язень поскаржився на заборону використання ігрових консолей і приставок. Теж не розумію цієї заборони, і якщо не отримаю належної аргументації, зніму її вже в найближчі дні. Дорослі чоловіки місяцями (іноді роками) сидять у маленьких камерах і виходять тільки на годину на добу прогулятися в тісному дворику. Їм потрібно чимось себе зайняти протягом доби. Книги і телевізор - не завжди достатній вихід. Умови для заняття фізичними вправами теж далеко не ідеальні", - вважає голова Мін'юсту.

Також Малюська розповів, що в ізоляторі живе багато котів.

"Коти, кішки всюди, і це не особливість цього СІЗО, їх чимало в багатьох установам. Одне кошеня залізло і погуляло в мене на плечах (фото нижче). Розумію, чому багатьом в'язням це до душі", - написав міністр.

Він також зазначив, що "працівники СІЗО проживають і працюють в умовах, не набагато кращих, ніж умови в'язнів".

"Це потрібно виправляти якомога швидше", - підкреслив міністр.

Нагадаємо, Малюська запропонував знести Лук'янівський СІЗО в Києві, а частину старих корпусів зберегти як музей.

Раніше Мін'юст планував почати продаж в'язниць із надходженням частини отриманого доходу не в загальний бюджет держави, а безпосередньо в міністерство.

У грудні 2016-го Міністерство юстиції повідомляло, що віддасть у приватні руки будівлю Лук'янівського слідчого ізолятора в Києві та Львівського СІЗО. Натомість майбутні власники цих будівель повинні звести нові слідчі ізолятори.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram