ГоловнаСуспільствоЖиття

КС визнав неконституційним підвищення пенсійного віку для тих, хто працює у шкідливих умовах

Суд виходив з того, що люди погоджувалися на таку роботу через можливість отримання окремих пільг.

КС визнав неконституційним підвищення пенсійного віку для тих, хто працює у шкідливих умовах
Фото: Вікторія Матола

Конституційний суд України визнав неконституційними положення, якими передбачено поетапне збільшення пенсійного віку для окремих категорій осіб.

Про це повідомляється на сайті КС.

"Велика палата КСУ ухвалила рішення у справі за конституційним поданням 49 народних депутатів України щодо відповідності Конституції окремих положень розділу I, п. 2 розділу III "Прикінцеві положення" закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення" від 2 березня 2015 року №213-VIII", - йдеться в повідомленні.

Так, КС визнав неконституційними положення, що передбачають підвищення пенсійного віку для окремих категорій осіб. Йдеться про поетапне збільшення - на п'ять років - віку для виходу на пенсію на пільгових умовах з урахуванням відповідного стажу роботи і на пенсію за вислугу років для людей, які працюють на шкідливих підприємствах.

Зазначається, що суд виходив з того, що люди, які працювали у шкідливих умовах, і погоджувалися на таку роботу через можливість отримання окремих пільг, мали об'єктивні очікування, що у них є право виходу на пенсію на умовах, визначених законом України "Про пенсійне забезпечення" від 5 листопада 1991 року № 1788-XII.

"Після внесення змін законом №213, їхнє право виходу на пенсію на певних умовах звужене. Зазначене Конституційний суд України розцінив як погіршення їхнього юридичного права на призначення пенсії. Крім того, Суд вирішив закрити конституційне провадження у справі в частині, що стосується затвердження народних депутатів про неконституційність інших оспорюваних положень у зв'язку з їх невідповідністю вимогам закону України "Про КСУ", - наголошується в рішенні суду.

Рішення КС є обов'язковим, остаточним і оскаржене бути не може.

Нагадаємо, в 2017 році уряд України зміг переконати Міжнародний валютний фонд в тому, що не потрібно підвищувати пенсійного віку для українців до 63 років. Повідомлялося, що до 2021 року жінки і чоловіки будуть виходити на пенсію в 60 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram