ГоловнаСуспільствоОсвіта

Міністерка освіти визнала провал експерименту з використанням електронних підручників

Головна проблема виявилася на етапі закупівлі.

Міністерка освіти визнала провал експерименту з використанням електронних підручників
Анна Новосад
Фото: reider-nau.com

Міністерка освіти і науки Ганна Новосад заявляє, що експеримент з використанням електронних освітніх матеріалів у пілотних школах завершився негативно через незадовільну якість електронних освітніх матеріалів, але в майбутньому буде відновлений.

Про це вона розповіла в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

"У нас був такий експеримент, він завершився, і завершився він негативно. Це повчальна історія для нас і для системи освіти. Скажімо так: задум була правильна - перед тим, як впроваджувати таке популярне словосполучення, як електронний підручник, треба його протестувати", - розповіла Новосад.

За словами міністерки, в рамках експерименту були закуплені планшети на тисячу шкіл, але головна проблема виявилася на етапі закупівлі електронних підручників.

"Міністерство оголосило конкурс, але те, що нам подали виробники - це просто жах. Я особисто переглянула всі ці підручники - це жах, який треба заховати і більше нікому не показувати. Я не можу допустити, щоб таке закуповували за публічні кошти і потрапляло в школи. Це не можна назвати електронними освітніми матеріалами - це просто якісь pdf-ки, до яких десь прилаштували звук, десь фігурку, яка рухається, і намагаються нам продати за мільйони гривень", - констатувала вона.

Новосад підкреслила, що з такими матеріалами якість навчання абсолютно не зміниться.

У зв'язку з цим наприкінці 2019 року вона прийняла рішення призупинити проведення цього конкурсу.

Водночас Новосад зазначила, що експеримент з пілотування електронних підручників буде відновлено.

"Ми зробимо другу спробу. На цей рік ми знову заклали гроші на електронні підручники. Зараз повинні підготувати нові нормативні документи і нові вимоги до експертизи цих підручників, а також почати діалог з виробниками", - заявила міністерка.

Нагадаємо, Міністерство освіти і науки оголосило конкурс проєктів електронних підручників для 2, 5, 6, 10 і 11 класів у квітні минулого року.

У 2018 році держава надрукувала 4,12 млн примірників підручників для першокласників загальною вартістю 198,77 млн гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram