ГоловнаСуспільствоПодії

СБУ викрила завербованого спецслужбами РФ контрактника

Він навмисно пішов на контрактну службу, щоб доповідати інформацію ФСБ.

Контррозвідка СБУ викрила діяльність військовослужбовця бойової бригади ЗСУ, якого завербували спецслужби РФ. Про це повідомив пресцентр СБУ.

"Житель міста Святогірськ після початку військової агресії РФ в Україні виїхав на тимчасово окуповану територію Донецької області, де добровільно вступив до лав незаконних збройних формувань так званої «ДНР». Під час проходження «військової служби» в складі терористичних угруповань 100 ОМСБр «Республіканської гвардії» і 1 ОМСБр «Слов'янської бригади» 1 АК «НМ ДНР» він був завербований співробітниками російських спецслужб», - сказано в повідомленні.

Фото: СБУ
Фото: СБУ

На початку 2019 року бойовик виїхав із тимчасово окупованої території і вступив на військову службу до лав Збройних сил України за контрактом для виконання завдань ФСБ РФ з отримання розвідувальної інформації у військовій сфері.

Зловмисник збирав відомості, зокрема, про дислокацію військових частин ЗСУ, в тому числі в районі проведення ООС, їх переміщення, кількість, тип озброєння, особовий склад, установчі і персональні дані командирів.

Правоохоронці затримали агента спецслужб РФ біля військової частини під час спроби передачі зібраних даних. Військовослужбовцю повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (держзрада) і ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації) КК України. Вирішується питання про обрання запобіжного заходу.

Нагадаємо, контррозвідники Служби безпеки встановили, що співробітники прикордонного управління ФСБ Росії в окупованому Криму примушують громадян України до "конфіденційного співробітництва".

Раніше СБУ заявляла, що російські спецслужби намагаються вербувати українських військовослужбовців у соціальних мережах під виглядом охочих познайомитися жінок.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram