ГоловнаСуспільствоПодії

З початку року СБУ заблокувала понад 400 нелегальних заправок

У Київській області було виявлено 285 нелегальних АЗС.

СБУ з початку цього року в дев'яти областях України припинила діяльність 407 нелегальних автозаправок. Про це повідомив пресцентр СБУ.

"У результаті перевірок із початку цього року в 9 областях було виявлено та припинено діяльність іще 407 нелегальних заправок", - сказано в повідомленні.

Оперативники викрили 285 нелегальних АЗС у Київській області. Заправки діяли з грубим порушенням правил безпеки і без відповідних дозвільних документів. Збут пального відбувався в обхід податкового законодавства.

Фото: СБУ
Фото: СБУ

На території Хмельницької області було ліквідовано 38 нелегальних заправок. Згідно з інформацією, зловмисники щодня збували до 5 тонн контрафактного бензину і тонну дизпалива. Під час слідчих дій правоохоронці вилучили майно та обладнання більш ніж на 1,5 мільйона гривень, документацію, печатки та чорнові записи, що свідчать про незаконну діяльність.

У південному регіоні правоохоронці закрили 52 нелегальні автозаправки: 25 - в Одеській області, 19 - в Миколаївській, 8 - у Запорізькій. Вилучено майже 300 тонн контрафактних паливно-мастильних матеріалів на 6,5 мільйонів гривень.

У центральній частині СБУ зупинила протиправну діяльність 16 АЗС. На 7 нелегальних автозаправках, що діяли в Кіровоградській області, правоохоронці виявили обладнання і контрафакт на 5 млн гривень. У Вінницькій області викрито 9 нелегальних заправок. Вилучено понад 10,5 тонн зрідженого газу та 30 тонн дизпалива сумнівного походження, обладнання, чорнову бухгалтерію та комп'ютерну техніку.

Фото: СБУ
Фото: СБУ

Крім того, у Вінниці правоохоронці блокували роботу несертифікованої нафтобази, розташованої поруч з житловим масивом, вона могла становити небезпеку для місцевих жителів. Зараз контрафактне паливо вилучено, майно бази арештовано.

У районі проведення операції Об'єднаних сил правоохоронці припинили діяльність ще 16 незаконних заправок. Арештовано технологічне обладнання та контрафактне паливо загальною вартістю 5,5 млн гривень.

За всіма фактами протиправного функціонування АЗС відкрито кілька кримінальних проваджень. Точні суми завданих державі збитків встановлюють.

Нагадаємо, 23 грудня президент Володимир Зеленський закликав мережі автозаправних станцій знизити ціни на паливо. Представники компаній-учасниць паливного ринку зі свого боку відзначили проблему нелегальних АЗС. За їхніми даними, майже 25% автозаправних станцій працюють поза законом. Президент пообіцяв активно боротися з нелегальним ринком.

Після цього прем'єр-міністр України Олексій Гончарук доручив ДФС і правоохоронцям вирішити проблему нелегальних автозаправних станцій до 9 січня 2020 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram