ГоловнаСуспільствоЖиття

Суддя підтримав відвід нової групи прокурорів у справі про розстріл Небесної сотні (оновлено)

Наступне засідання відбудеться після призначення нової групи прокурорів, їм також дадуть два місяці на ознайомлення зі справою.

Суддя підтримав відвід нової групи прокурорів у справі про розстріл Небесної сотні (оновлено)
Фото: Мария Лебедева

Сьогодні у Святошинському суді мали продовжити слухання справи за звинуваченням п'ятьох колишніх "беркутівців" Олега Янішевського, Сергія Тамтури, Сергія Зінченка, Павла Аброськіна, Олександра Маринченка в злочинах, які призвели до смерті 48 осіб на вулиці Інститутській 20 лютого 2014 року.

Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

Ексберкутівці участі в процесі не брали. Під час з'ясування причин неявки обвинувачених захист заявив, що з ними немає зв'язку з 29 грудня (з дня їх обміну на українських полонених, - авт.).

Прокурор Мазепіна, представниця нової групи прокурорів, надала суду постанову про зміну групи прокурорів.

Суддя Дячук заявив, що ніякої офіційної інформації про те, що обвинувачених обміняли, він не має, і про те, що сталося з ними, відомо тільки зі ЗМІ. Також він розповів, що матеріалів справи з Апеляційного суду він ще не отримував.

Фото: Марія Лебедєва

Адвокат Євгенія Закревська подала клопотання про відвід нової групи прокурорів, обґрунтовуючи це тим, що ця група прокурорів завдала шкоди авторитету прокуратури, зважаючи на їхню поведінку в Апеляційному суді під час слухання скарги про зміну запобіжного заходу, вони є упередженими і не здатними представляти державне обвинувачення.

"Самі прокурори визнали свою залежність, демонструючи суду постанову генерального прокурора про політичну домовленість. Вони знали, що в разі зміни запобіжного заходу обвинувачених ми більше не побачимо. Усі обвинувачені того ж вечора порушили запобіжний захід і перетнули лінію розмежування", - заявила під час зачитування заяви Закревська.

Фото: Марія Лебедєва

Прокурори, на думку адвоката, підтвердили свою залежність від чиїхось вказівок і те, що перебувають під тиском і не приймають самостійних процесуальних рішень. "Прокурори надали суду доказ незаконного впливу президента на генерального прокурора і незаконного впливу генпрокурора, а нові прокурори визнали, що зазнали цього впливу, виконуючи позапроцесуальні вказівки генпрокурора", - пояснила Закревська.

Її підтримали всі інші адвокати потерпілих і самі потерпілі. Суддя оголосив, що вважає за необхідне невідкладно розглянути відвід новим прокурорам.

Фото: Марія Лебедєва

"Прошу суд також врахувати, що адвокат потерпілих подав заяву про вчинення злочину генеральним прокурором Русланом Рябошапкою, для цього готова вся доказова база", - заявив суду один із потерпілих - Володимир Голоднюк, батько вбитого Устима Голоднюка. Пізніше адвокат Віталій Титич підтвердив, що відповідну заяву від нього подано в Держбюро розслідувань.

Адвокати обвинувачених ексберкутівців заявили, що не бачать підстав для відводу прокурорів. "Прокурори в Апеляційному суді чесно заявили свою позицію, підтвердили документами", - заявив адвокат Решко.

Адвокати беркутівців
Фото: Марія Лебедєва
Адвокати беркутівців

"А щодо того, що було сказано з приводу генерального прокурора, то як співав Висоцький - "жираф большой, ему видней", - додав він.

"Сподіваюся, генпрокурор не вважатиме ці слова образливими", - прокоментував суддя Дячук.

Протест проти свого відводу заявили і самі прокурори. Вони сказали, що не бачать причин для відводу, але також згадали, що не можуть ігнорувати практику Європейського Суду з прав людини, яка не дозволяє не розглядати заявлений відвід.

На процес прийшли родичі обвинувачених (перший ряд)
Фото: Марія Лебедєва
На процес прийшли родичі обвинувачених (перший ряд)

Адвокати потерпілих приєдналися до сказаного і попросили аргумент про ЄСПЛ врахувати. На що прокурори заявили суду, що не хочуть, щоб їхню заяву сприймали як спільну з потерпілими. "Ось бачите, ці прокурори навіть не можуть свою позицію викласти в суді зрозуміло", - зауважив адвокат Віталій Титич, після чого судді пішли на нараду.

Суд прийняв рішення задовольнити відвід прокурорів, мотивуючи це, зокрема, тим, що ніхто не має права втручатися в роботу прокурора або впливати на нього. Суд оголосив, що продовжить засідання після призначення нової групи прокурорів, надаючи їм два місяці на ознайомлення зі справою.

 Адвокати потерпілих зробили заяву перед ЗМІ, підбиваючи підсумки
Фото: Марія Лебедєва
Адвокати потерпілих зробили заяву перед ЗМІ, підбиваючи підсумки

Оновлення. Після засідання потерпілі повідомили, що прямо зараз вони йдуть до будівлі Офісу генерального прокурора і там проводитимуть громадянську акцію з вимогою повернути в справу стару групу прокурорів.

Нагадаємо, 28 грудня Апеляційний суд прийняв рішення змінити запобіжний захід усім п'ятьом обвинуваченим ексберкутівцям на особисте зобов'язання, з них троє (Янішевський, Зінченко, Аброськін) перебували під вартою і двоє (Маринченко, Тамтура) - під домашнім арештом. Колегія суддів під головуванням судді Тетяни Васильєвої взяла до уваги постанову генпрокурора Рябошапки про зміну групи прокурорів, після чого взяла до уваги лист від генпрокурора про те, що п'ятеро обвинувачених ексберкутівців внесені в список на обмін і тому їм необхідно змінити запобіжний захід.

Раніше над справою працювала група прокурорів у складі Олексія Донського, Ігоря Земскова, Яніса Сімонова. Після попереднього засідання у Святошинському суді ці прокурори заявили, що ніяких клопотань або заяв щодо зміни запобіжного заходу подавати не збираються.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram