ГоловнаСуспільствоПодії

У Харкові запобігли контрабанді комплектуючих до військових літаків

Деталі до військових літаків хотіли вивезти під виглядом автозапчастин.

У Харкові запобігли контрабанді комплектуючих до військових літаків
Фото: СБУ

У Харкові правоохоронці не допустили незаконного вивезення за межі України запасних частин до військової авіаційної техніки. Про це повідомив пресцентр СБУ.

"Правоохоронці зупинили двох фігурантів справи в зоні митного поста міжнародного аеропорту "Харків". Зловмисники намагалися під виглядом автомобільних запчастин незаконно вивезти в одну з країн ЄС комплектуючі до літака, які є товарами подвійного призначення", - відзначили в СБУ.

Оперативники та слідчі спецслужби встановили, що місцеві жителі, які є фахівцями в авіаційній галузі, нелегально скуповували в різних продавців агрегати і вузли, в тому числі старі, до реактивного навчально-бойового літака Л-39 "Альбатрос", який стоїть на озброєнні в більш ніж 30 країнах світу, вивозили комплектуючі за межі України з приховуванням від митного контролю та надалі використовували для проведення регламентних робіт з обслуговування цього типу літаків за кордоном.

Зараз вирішується питання про повідомлення фігурантів про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ст. 333 (порушення порядку здійснення міжнародних передач товарів, що підлягають державному експертному контролю) КК України.

Нагадаємо, наприкінці грудня СБУ припинила діяльність міжнародного угруповання, яке забезпечувало фінансування незаконних операцій з придбання в Україні товарів військового призначення для реалізації в Ірані.

Група вихідців з Ірану намагалася налагодити постачання комплектуючих до протитанкових ракетних комплексів. Для фінансування махінацій використовували фірми з ознаками фіктивності, зареєстровані в Україні, Ірані, Туреччині, країнах Балтії та офшорах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram