ГоловнаСуспільствоПодії

У Полтавській області зафіксували смерть від правця

Від правця померла 52-річна жінка.

У Полтавській області зафіксували смерть від правця
Фото: glavcom.ua

У Полтавській області від правця померла 52-річна жінка. Про це повідомив Центр громадського здоров'я у фейсбуці.

Жінка звернулася по медичну допомогу 1 січня, на восьмий день після отримання травми. Серед симптомів були спазм лицьових м'язів, ригідність м'язів шиї, утруднення дихання. Того ж дня її госпіталізували. Даних про щеплення в жінки не було. Хірургічні обробки рани провели в повному обсязі.

ЦГЗ зазначив, що всього за 11 місяців 2019 року в Україні зареєстровано 15 випадків правця, з яких один летальний.

Правець - це гостра інфекційна хвороба, що викликається спорами бактерії Clostridium tetani. Ці спори виявляються всюди в навколишньому середовищі, особливо в ґрунті, золі, кишківнику/фекаліях тварин і людей, на поверхні шкіри та іржавих інструментів, як-от цвяхи, голки, колючий дріт тощо. У зв'язку з високою стійкістю спор до високих температур і більшості антисептиків вони можуть жити роками.

Вакцинацію АКДП (проти коклюшу, дифтерії і правця) отримують діти у віці 2, 4, 6 місяців, а у віці 18 місяців проводиться ревакцинація. Згодом ревакцинацію проводять у віці 6 років анатоксином дифтерійно-правцевим (АДП), наступну - у 16 років, анатоксином дифтерійно-правцевим із зменшеним вмістом антигенів (АДП-М). Дорослі повинні ревакцинувати АДП-М (вакцинуватися повторно) кожні 10 років, починаючи з 26 років.

Нагадаємо, в серпні 2019 року у Львові потрапив у реанімацію з правцем через розбиті коліна 7-річний невакцинований хлопчик. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram