ГоловнаСуспільствоЖиття

У політв'язня в РФ у справі "Хізб ут-Тахрір" Джеппарова виявили пухлину, - омбудсманка

Через це в нього постійний сильний зубний і головний біль.

У політв'язня в РФ у справі "Хізб ут-Тахрір" Джеппарова виявили пухлину, - омбудсманка
Фото: Макс Левин

У політв'язня у справі "Хізб ут-Тахрір" Айдера Джеппарова, якого утримують у СІЗО анексованого Криму, виявили пухлину, через що в нього постійний сильний зубний і головний біль. Про це в в телеграмі повідомила омбудсманка Людмила Денісова.

Пухлина з'явилася на нижній щелепі під правим восьмим нижнім зубом, вона переходить у гортань. Через це він не може роззявляти рот, ковтати і має скарги на постійний сильний зубний і головний біль.

"Зазначене суперечить гарантованим нормам статті 3 Конвенції про захист прав людини і основних свобод і пункту 22 Мінімальних стандартних правил поводження з в'язнями від 30.08.1955, схвалених Економічною і соціальною радою ООН", - підкреслила Денісова.

Омбудсманка вкотре звернулася до своєї колеги в РФ Тетяни Москалькової з вимогою вжити заходів для відновлення прав Джеппарова - провести повне медичне обстеження й надати медичну допомогу.

Нагадаємо, Джеппарова незаконно затримали 10 червня 2019 року у справі "Хізб ут-Тахріру" - забороненого в Росії як терористичного релігійного руху. В Україні його не заборонено.

У 2016 році російська окупаційна влада почала гоніння проти учасників "Хізб ут-Тахріру" в Криму, який є частиною України, але незаконно захоплений Росією.

5 грудня 2019 року повідомляли, що стан здоров'я фігуранта другої сімферопольської справи "Хізб ут-Тахрір" Джеміля Гафарова також значно погіршився. Він потерпає від нападів кашлю, а також у нього практично зник слух у лівому вусі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram