ГоловнаСуспільствоВійна

Меркель назвала саміт нормандської четвірки "частково успішним"

"Ми не змогли вирішити всіх проблем, проте до кінця року було проведено обмін".

Меркель назвала саміт нормандської четвірки "частково успішним"
Фото: bundeskanzlerin.de

Канцлер Німеччини Ангела Меркель назвала паризький саміт нормандської четвірки, що відбувся 9 грудня 2019 року, "частково успішним".

Про це вона сказала в Росії на брифінгу після перемов з президентом РФ Володимиром Путіним.

"У Парижі в нас, як я б сказала, щонайменше частково успішна зустріч відбулася, на якій ми не змогли вирішити всіх проблеми, проте до кінця року було проведено обмін. Нині докладають зусиль для встановлення режиму припинення вогню. Це все правильно. Тепер ми продовжимо роботу, для того щоб на наступному саміті домогтися подальшого прогресу відповідно до Мінських домовленостей. Ми маємо цю основу, і нам потрібно з цим працювати", - сказала Меркель.

Нагадаємо, лідери "нормандської четвірки" (Україна, Франція, Німеччина, Росія) 9 грудня домовилися про обмін полоненими у форматі "всіх узгоджених на всіх узгоджених", він відбувся наприкінці грудня.

"Четвірка" також виступила за встановлення повного і всеосяжного припинення вогню до кінця 2019 року, чого так і не сталося. Протягом 30 днів мали бути відкриті нові пункти пропуску на лінії розмежування, цього теж не вдалося зробити.

Тристороння контактна група в Мінську до кінця березня має вибрати ще три точки і забезпечити там розведення військ.

Також сторони домовилися про розробку нового плану з розмінування та розширення мандата ОБСЄ, включно з переходом на цілодобове патрулювання. В ухваленому комюніке йдеться про безперешкодний доступ по всій території України.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram