Патріарх Філарет заявив, що відкликає підпис під постановою Помісного собору, якою ліквідували Київський патріархат

Він просить вважати його недійсним.

Патріарх Філарет заявив, що відкликає підпис під постановою Помісного собору, якою ліквідували Київський патріархат
Фото: cerkva.info

Почесний патріарх Філарет заявив, що відкликає свій підпис під постановою Помісного собору Української православної церкви, яким було ліквідовано Київський патріархат.

Він просить вважати свій підпис недійсним, повідомляють на порталі "Пресцентр Київської патріархії". У заяві словосполучення Помісний собор від 15 грудня 2018 року вжито з означенням "так званий".

"Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет відкликав свій підпис під постановою так званого Помісного собору Української православної церкви Київського патріархату від 15 грудня 2018 року. На цю постанову посилаються чиновники Міністерства культури України, які відмовляються здійснити державну реєстрацію постанови Помісного собору Української православної церкви Київського патріархату від 20 червня 2019 року... Через це патріарх Філарет повідомив міністру культури Володимиру Бородянському про відкликання свого підпису під постановою від 15 грудня 2018 року", - йдеться в заяві.

Повідомляють, що всі спроби зареєструвати УПЦ КП не були задоволені.

Нагадаємо, що Філарет наполягає, що УПЦ КП досі існує і він її патріарх. На початку травня 2019 року з'ясувалося, Філарет продовжує користуватися офіційними бланками Київського патріархату, видає від імені цієї структури ордени і медалі, публікує від імені Київського патріархату розпорядження і вимагає їхнього виконання від єпископів і священників новоствореної ПЦУ.

24 травня на синоді Православної церкви України Філарета намагалися переконати, що УПЦ КП більше не існує, але не змогли зробити це.

У грудні 2019-го почесний патріарх Філарет заявив, що Томос від Вселенського патріарха на створення української автокефальної помісної церкви несправжній і узалежнює українську церкву від Константинополя.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram