ГоловнаСуспільствоЖиття

Зеленський оголосив 9 січня днем жалоби за загиблими в авіакатастрофі в Ірані

У країні скасовуються розважальні заходи і вносяться зміни до програм теле- і радіопередач.

Зеленський оголосив 9 січня днем жалоби за загиблими в авіакатастрофі в Ірані

Президент Володимир Зеленський постановив оголосити 9 січня 2020 року днем жалоби у зв'язку з катастрофою літака "Міжнародних авіаліній України" в Ірані.

Про це повідомляють на сайті президента.

"Президент ухвалив приспустити державні прапори України на будівлях і спорудах органів державної влади, місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій", - йдеться в указі.

У країні скасовуються розважально-концертні заходи та вносяться відповідні зміни до програм теле- і радіопередач.

Також Зеленський звернувся до українців. Він назвав день катастрофи, 8 січня, "чорною сторінкою в історії і України, і всього світу".

"Безумовно, пріоритетом для України є встановлення причин авіакатастрофи. Ми обов'язково дізнаємося правду. Для цього буде проведено детальне і незалежне розслідування відповідно до норм міжнародного права. Розслідування авіакатастрофи здійснить комісія, створена Організацією цивільної авіації Ісламської Республіки Іран", - сказав президент.

Зеленський зазначив, що в Іран уже прибула українська пошуково-рятувальна група у складі 45 осіб, у тому числі з Державіаслужби, Нацбюро розслідувань авіаційних подій та інцидентів з цивільними повітряними суднами і представники МАУ. Незабаром вони вирушать до місця катастрофи.

"Ми очікуємо, що всі вони будуть залучені до роботи комісії, зокрема до розшифровування записів "чорних скриньок". У разі потреби до складу комісії можуть залучатися й інші необхідні експерти, які також прибули до Тегерана. Це представники РНБО, СБУ, ДСНС, Міноборони, МЗС, МВС та інших державних установ. Це найкращі фахівці нашої країни, які мають великий досвід експертиз. Вони проведуть ідентифікацію та репатріацію загиблих українців", - заявив президент.

Нагадаємо, на борту літака рейсу PS 752 авіакомпанії МАУ, що зазнав аварії біля аеропорту Тегерана, перебували 11 громадян України (два пасажири і дев'ять членів екіпажу), 63 громадянина Канади, 82 - Ірану, 3 - Німеччини, 10 - Швеції, 4 - Афганістану, 3 - Великобританії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram