ГоловнаСуспільствоЖиття

Facebook заблокував пост Супрун про Бандеру

Ексглава МОЗ вважає це підтвердженням того, що політика соцмережі стала інструментом у гібридній війні.

Facebook заблокував пост Супрун про Бандеру
Степан Бандера
Фото: http://portal.lviv.ua

Соціальна мережа "Facebook" заблокувала пост колишньої глави українського МОЗ Уляни Супрун про лідера українських націоналістів Степана Бандеру.

Про це Супрун розповіла в соцмережі.

"Служба підтримки фейсбук повідомила мені, що запис про Степана Бандеру, де я вжила кілька його цитат, приховано через "порушення стандартів спільноти щодо hate speech/пропаганди ненависті", - розповіла вона.

На думку Супрун, в її записі не було нічого, що можна було б розглядати як пропаганду ненависті і що порушувало б стандарти спільноти. Але це не завадило заблокувати запис, який набрав понад 6 тисяч репостів і охопив понад півмільйон читачів.

Водночас ексміністр нагадала, що таке трапляється з нею не вперше. Зокрема, у вересні фейсбук приховав пост Супрун про формулу Штайнмаєра з головним меседжем "Капітуляція перед Кремлем не принесе Україні миру".

"На прохання до керівника публічної політики щодо України у фейсбук Катерини Крук допомогти розібратися з цією ситуацією, отримали відповідь: "Команда переглянула пост і підтвердила, що рішення було ухвалено правильно, тому пост залишиться видаленим", - зазначила Супрун.

Вона додала, що не тільки її пост про Бандеру фейсбук визначив образливим. 1 січня Молодіжний націоналістичний конгрес - МНК також опублікував пост про день народження лідера ОУН, який був вилучений. Водночас, за словами Супрун, у видаленому пості, крім прізвища "Бандера" не було жодного слова або цитати, які потенційно можна було б вважати образливими, тільки привітання з днем народження.

"Але схоже, що російські боти дуже хочуть, щоб в нашому інформаційному просторі будь-які згадки про Степана Бандеру були знищені", - додала вона.

"Це лише кілька прикладів про те, наскільки потужно фейсбук не справляється з озвученою місією і як насправді політика цієї соціальної мережі стала інструментом у гібридній війні. За сприяння чинних алгоритмів, відстеження hate speech з допомогою штучного інтелекту і неспроможності якісно аналізувати контекст - майже будь-яке критичне повідомлення сьогодні може зникнути за бажання власників ботоферм або розпалювачів ненависті", - вважає Уляна Супрун.

Раніше повідомлялося, що посольства Польщі та Ізраїлю засудили Львівську облраду та КМДА за заходи на честь Бандери та Мельника.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram