ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Кабмін затвердив тарифи на пересадку органів

Найдешевшою в Україні є трансплантація нирки, найдорожчою - пересадка печінки.

Кабмін затвердив тарифи на пересадку органів
Фото: facebook.com/pg/KovelMTMO1993

Кабінет Міністрів затвердив тарифи на послуги трансплантації органів.

Відповідну постанову уряду №1083 було прийнято ще 18 грудня.

Згідно з документом, вартість алотрансплантації нирки (від живого донора або донора-трупа) буде коштувати 324 тис. грн, АВО-несумісна трансплантація нирки - 721 тис. грн.

Вартість трансплантації серця/комплексу "серце-легені" становить 535 тис. грн, а пересадка печінки або частини печінки - 855 тис.

Вартість пересадки гемопоетичних стовбурових клітин встановлено від 1,3 млн грн. Донорська резекція печінки коштуватиме 116,1 тис. грн.

До пересадки органів можна буде вдаватися за медичними показаннями і направленням лікаря. Крім того, трансплантація буде дозволена пацієнтам в невідкладному стані.

Нагадаємо, Рада відклала на рік запуск електронної системи трансплантації - до 1 січня 2021 року.

25 грудня в Україні вперше за 15 років провели пересадку серця. Операцію в Ковельській районній лікарні Волинської області провела бригада лікарів Інституту серця МОЗ на чолі з Борисом Тодуровим. Донором став молодий чоловік, який загинув в аварії. Його родичі дали згоду на вилучення органів.

У тій самій райлікарні паралельно трансплантували і одну нирку, другу відправили до столичного Інституту Шалімова, де під ранок теж провели операцію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram