ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

УПЦ КП заперечує свою юридичну ліквідацію

Київська патріархія вважає, що глава ПЦУ незаконно вніс зміни до Єдиного реєстру.

УПЦ КП заперечує свою юридичну ліквідацію
Фото: glavred.info

Українська православна церква Київського патріархату заявила, що не є юридично ліквідованою, про що напередодні повідомив глава ПЦУ митрополит Епіфаній. 

У заяві юридичного відділу УПЦ КП зазначено, що "предстоятель іншої церкви - ПЦУ, відокремленої від УПЦ КП", з допомогою держслужбовців Мінкульту вніс зміни до Єдиного держреєстру юридичних осіб, що, на думку, Київської патріархії, є незаконним.

"Заявляємо, що жодного стосунку до внесення зазначеної інформації в Єдиний державний реєстр юридичних осіб релігійна організація "Київська Патріархія Української Православної Церкви Київського Патріархату" не має. Ні нею, ні її засновником - Помісним Собором, рішення про припинення [реєстрації] не ухвалювалось", - йдеться в заяві.

В УПЦ КП зазначили, що станом на 14 грудня їх офіційно не поінформували про припинення реєстрації.

"Жодні рішення, спрямовані на позбавлення прав на свободу совісті громадян України, які асоціюють себе з Київським Патріархатом, способом позбавлення церкви від її релігійного центру - виконуватися не будуть", - йдеться в заяві.

Нагадаємо, 14 грудня на соборі Православної церкви України в Києві предстоятель Епіфаній оголосив про юридичну ліквідацію УПЦ Київського патріархату і Української автокефальної православної церкви. 

На сайті Мін'юсту зазначено, що реєстрацію Київської патріархії як юридичної особи припинено від 13 грудня 2019 року.

Зазначимо, УПЦ КП мала припинити існування у зв'язку зі створенням помісної Православної церкви України 15 грудня 2018 року.

Однак 20 червня 2019 року "собор" УПЦ Київського патріархату, скликаний почесним патріархом Православної церкви України Філаретом, скасував рішення про розпуск Київського патріархату і відмовився від Томосу про автокефалію. Після цього ПЦУ відібрала у Філарета Київську патріархію.

Після цього УПЦ КП звернулася до суду з вимогою скасувати ліквідацію патріархату.

4 вересня 2019 року Окружний адмінсуд Києва призупинив ліквідацію УПЦ КП.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram