ГоловнаСуспільствоПодії

Здоров'я фігуранта сімферопольської справи "Хізб ут-Тахрір" Гафарова сильно погіршилося, - адвокат

У СІЗО відмовляють в адекватному лікуванні.

Здоров'я фігуранта сімферопольської справи "Хізб ут-Тахрір" Гафарова сильно погіршилося, - адвокат
Джемиль Гафаров
Фото: atr.ua

Стан здоров'я важкохворого фігуранта другої сімферопольської справи "Хізб ут-Тахрір" Джеміля Гафарова значно погіршився. Про це в коментарі кореспонденту LB.ua розповів його адвокат Ріфат Яхін.

Він зазначив, що Джеміль Гафаров зазнає нападів кашлю протягом трьох тижнів, а також у нього практично зник слух лівого вуха.

"Однозначно стан здоров'я Гафарова погіршився. Сьогодні він розповів мені, що з ним відбувалося весь цей час. У середині листопада в камері похолодало, там не більш ніж 10 градусів, водночас єдине вікно відчинене, оскільки немає вентиляції, і щоб уникнути захворювань на туберкульоз, повітрообмін відбувається тільки через вікно", - пояснив правозахисник.

У камері 3 на 8 метрів утримуються 10-11 ув'язнених. Вони сушать білизну просто там, кран і туалет розташовані в одному місці, тому в приміщенні дуже висока вологість.

"У Джеміля Гафарова кашель від переохолодження затягнувся на 3 тижні, зараз сухий кашель, напади від трьох до п'яти хвилин. Коли він прийшов у камеру для побачення, я побачив, що коли він набирає повітря в легені, він відразу починає кашляти", - повідомив адвокат.

За його словами, заявки на обстеження в медсанчастині СІЗО Джеміль Гафаров писав двічі, реакції на них не було. Ускладнення від застуди перейшли в середній отит лівого вуха, зараз там гній, без обстеження йому видали вушні краплі і якісь таблетки.

"Кашель не припинився, дихати глибоко не може, слух зліва майже зник. Через прийом ліків постійний біль в боці, оскільки у Гафарова проблеми з шлунково-кишковим трактом, але не приймати ліків він теж не може. Постійні проблеми з кишківником. Постійний біль в серці. Жодні огляди не проводяться, прослуховування легенів теж не робили. Всі ігнорують, всім аби закрити людину, інтереси слідства для них понад усе, а далі вже ніхто не звертає уваги, що з людиною, вони його просто повільно вбивають", - розповів Ріфат Яхін.

Нагадаємо, Джеміль Гафаров - інвалід третьої групи. Має низку захворювань. У 2017 році переніс інфаркт міокарда. Активний відвідувач всіх судових процесів у політично мотивованих справах у Криму.

Був затриманий в березні 2019 року у так званій другій Сімферопольській справі "Хізб ут-Тахрір" - організації, яка визнана в Росії терористичною. В Україні заборони на її діяльність немає, але після окупації Криму російська "влада" почала переслідувати її членів.

Обшуки 27 березня в Криму стали наймасштабнішими з часів окупації півострова. Вони проводилися співробітниками ФСБ, ОМОН і Росгвардії в 23 будинках у Сімферополі, 2 будинках у Білогірському районі, 3 - в Червоногвардійському районі. Свідків привезли зі собою, ними стали студенти автотранспортного технікуму.

Було затримано 24 особи. П'ятьом активістам інкримінують організацію діяльності терористичного угруповання (ч. 1 ст. 205.5 КК РФ - максимальне покарання - довічне ув'язнення). Іншим - участь в організації терористичного угруповання (ч. 2 ст. 205.5 КК РФ, максимальне покарання - до 20 років позбавлення волі). Всі вони заарештовані до 15 травня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram