ГоловнаСуспільствоПодії

Волонтерка Звіробій відмовилася заходити в кабінет слідчого ДБР

Вона вимагає правильного оформлення виклику.

Фото: Lb.ua

Волонтерка Маруся Звіробій відмовилася заходити в кабінет слідчого ДБР. Про це вона повідомила журналістів LB.ua біля будівлі Державного бюро розслідувань.

"Я привіталася в коридорі, але поки вони не зроблять усе законно, не напишуть виклик так, як вони за законом повинні вказати інформацію, я в той кабінету не зайду. Нехай навчаться працювати в цій структурі", - заявила Звіробій.

Фото: Lb.ua

За словами волонтерки, її слідчий - "хороший хлопець", але його начальник "діє по бєспрєдєлу".

"Мені залишили незрозумілий для мене виклик, коли обшукували. Там не вказано мій статус, тобто я не є підозрюваною, свідком або суб'єктом якогось кримінального провадження. Якого - теж незрозуміло. Теж незрозуміло, на яку слідчу дію мене викликають - допит, вручення підозри, що це? Це грубе порушення закону", - пояснила вона.

Звіробій повідомила, що буде чекати на законно складений виклик з усіма відсутніми пунктами. Вона відмовилася приходити на допит, поки цього не напишуть офіційно. Наразі вона оформила звернення в канцелярії з вимогою прописати її статус і назвати провадження, в рамках якого її викликали.

Фото: Lb.ua

Фото: Lb.ua

Фото: Lb.ua

Фото: Lb.ua

Фото: Lb.ua

Маруся Звіробій також повідомила, що їй не повернули іграшку її доньки - пістолет, який вилучили під час обшуку. Активісти, які прийшли підтримати Звіробій під ДБР, принесли з собою іграшкову "зброю".

Фото: Lb.ua

Фото: Lb.ua

Фото: Lb.ua

Фото: Lb.ua

Фото: Lb.ua

Фото: Lb.ua

Фото: Lb.ua

Нагадаємо, ДБР 28 листопада прийшло з обшуком у дім волонтерки Марусі Звіробій у Калинівці. 6 жовтня Софія Федина разом з волонтеркою Марусею Звіробій записала відео, на якому вони обговорювали варіанти загибелі президента Володимира Зеленського, який перед цим вирушив на Донбас.

"Ми з Марусею йшли і говорили, що товариш президент, таке враження, думає, що він безсмертний ... Там випадково може вибухнути граната, там обстріли бувають випадково. Найкрасивіше, щоб це все сталося під час московських обстрілів, коли хтось знову в білій сорочці припреться на передову. Мені б дуже хотілося, щоб під час його перебування там трохи накрили", - говорить на цьому відео Федина.

Після цього проти Федини та Звіробій відкрили кримінальні провадження, які в партії "ЄС" назвали переслідуванням за погляди і обмеженням свободи слова в Україні.

26 листопада Державне бюро розслідувань підготувало проєкт підозри депутатці Софії Федині з опозиційної фракції "Європейська солідарність". Її звинувачують у погрозах убивством президентові Володимиру Зеленському (ч. 1 ст. 346 Кримінального кодексу).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram