ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

"Популізм пересилив технократичний підхід", - голова НСЗУ Олег Петренко пояснив причини своєї відставки

Петренко не зміг переконати нову політичну команду в кількох ключових питаннях.

"Популізм пересилив технократичний підхід", - голова НСЗУ Олег Петренко пояснив причини своєї відставки
Олег Петренко
Фото: Макс Левин

Голова Національної служби здоров’я Олег Петренко в інтерв’ю LB.ua розповів про причини, які змусили його подати у відставку.

Так, за його словами, представники політичної команди - а саме Міністерства охорони здоров’я та Комітету ВР з питань здоров’я нації - “не хочуть чути раціональні аргументи і схильні приймати рішення, які базуються на бажанні швидких успіхів”.

“Ви знаєте, що закон про державні фінансові гарантії реалізується поступово і декілька його складових заплановані не на наступний рік, а на 2021-й, - говорить Петренко. - Це в тому числі і передусім реімбурсація інсулінів та оплата послуг гемодіалізу через НСЗУ. Ми бачили, що в цих темах є багато технічних речей, які потребують значно кращого пропрацювання нашими фахівцями. І оскільки йде багато паралельних процесів, то деякі з них потрібно відкласти. Тут немає необхідності бігти, робити помилки, а потім їх виправляти. Проте нова політична команда взяла на себе зобов’язання включити інсуліни і гемодіаліз у програму державних медичних гарантій на 2020 рік”.

Петренко розповідає, що погодився вивчити це питання і взяв певну паузу на його пропрацювання. “Ми пропрацювали цю тему і зрозуміли, що ні, тут не можна йти простішим шляхом, а треба робити так, як ми звикли - з обліком і правильними рішеннями, в тому числі електронними. Якщо у випадку з програмою “Доступні ліки” ми могли допустити невеликі технічні проблеми з аптеками або з відшкодуванням, то у випадку з інсулінозалежними хворими ми не можемо взяти на себе таку відповідальність. Бо цим людям ліки необхідні для того, щоб вижити. Тому є фактичні підстави відкласти включення цих тем до програми медичних гарантій. Мені на це відповіли, що в них політичні зобов’язання і взагалі це можна зробити за два тижні, мовляв, чим ви тут займаєтеся. Так сказали представники політичної команди, її очільники. У не дуже приємній для мене формі. Я, по-перше, нікому не дозволю із собою так розмовляти. По-друге, якщо це стосується справи, за яку я взявся і за яку я несу відповідальність, я буду категоричним”, - говорить Петренко.

Він також розповів, що переконував у потребі створити формальну урядову структуру, яка буде займатися імплементацією реформи, і в яку входитиме не тільки МОЗ і НСЗУ, але також Міністерство фінансів і МЕРТ, із прямим лідерством прем’єра. “Це не викликало достатньої уваги з боку політичної команди, яка займається трансформацією системи охорони здоров’я. І не було ніякої відповіді, яка дозволила б думати, що буде рух у цьому напрямку. Навпаки, дали зрозуміти, що вони здатні впоратися самі. Але мені здається, що ці люди переоцінюють свої сили і недооцінюють ті ризики, які можуть виникнути в процесі імплементації такої структурно складної реформи”.

Ще одне питання, в якому не зійшлися погляди, це співоплата за медичні послуги. “Політична команда активно думає над ревізією закону про державні фінансові гарантії, не узгоджуючи з нами своїх рішень. Наприклад, у тому, що стосується співоплати за медичні послуги. Мені теж на якомусь етапі здавалося, що співоплата - це хороше рішення. Але це було до того, як ми побачили зроблений на замовлення України звіт ВООЗ про витрати домогосподарств на медицину. З таким рівнем витрат із кишень пацієнтів від введення співоплати ми не отримаємо нічого”.

“На початку вересня я був переконаний, що зможу переконати у правильності обраного шляху і елементах його реалізації будь-кого. Але не так сталося, як гадалося. Кілька моїх спроб переконати людей, які зараз відповідають за охорону здоров’я, були невдалими. Не час мені пояснювати цим людям, як воно повинно бути”, - каже Петренко.

Голосувати за відставку Петренка Кабінет Міністрів буде сьогодні, 27 листопада.

Нагадаємо, Олег Петренко став головою новоствореної Національної служби здоров'я в березні 2018 року. Уже в липні 2018 служба почала виплачувати гроші медустановам, які беруть участь у реформі первинки. З нового року реформа мала поширитися на інші рівні надання медичної допомоги і на всі медичні установи, але нова команда відклала старт на 1 квітня 2020 року. Докладно про реформу можна почитати в тексті "Медреформа. Що далі?". Повний текст інтерв'ю з Олегом Петренком буде опубліковано завтра.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram