ГоловнаСуспільствоЖиття

Під Радою пройшла акція на підтримку адвоката сімей Небесної сотні Євгенії Закревської

Голодування до відновлення розслідувань у справах Майдану підтримали ще сім чоловік.

У кращому випадку слідчі дії у справах Майдану почнуться тільки в січні 2020.

Про це адвокат сімей Небесної сотні Євгенія Закревська розповіла під час акції на її підтримку.

Акція проходить під Верховною Радою, передає кореспондент LB.ua з місця події.

Фото: lb.ua

Фото: lb.ua
Фото: lb.ua
Фото: lb.ua
Фото: lb.ua

"Сьогодні у нас була зустріч в Кабінеті Міністрів з прем'єр-міністром Олексієм Гончаруком та постраждалими, сім'ями загиблих. Гончарук пообіцяв голосування 3 грудня - вони не розглядають питання позачергового засідання", - розповіла Закревська.

За її словами, Олексій Гончарук пообіцяв формування управління у справах Майдану в ДБР і збільшення штату співробітників.

"З'ясувалося, що в управлінні, яке спішно створив Роман Труба, було 25 слідчих. Це мізерно мало. Їх має бути щонайменше 60-70. Для цього теж потрібні поправки в закон. Завтра на комітетах вони повинні проходити узгодження. Якщо все буде відбуватися саме за цим сценарієм, 3 грудня голосування, за тиждень закон підпише президент. До кінця року, хоча у мене це викликає великі сумніви, буде створено це управління у справах Майдану в ДБР і туди будуть переведені слідчі. Тобто, в кращому варіанті слідчі дії почнуться в січні", - прогнозує адвокат.

Активісти, громадські діячі, небайдужі громадяни вийшли сьогодні під Верховну Раду на підтримку голодування і вимог адвоката Героїв Небесної Сотні Євгенії Закревської.

Фото: lb.ua
Фото: lb.ua

За останньою інформацією, голодування підтримали ще семеро людей, серед яких - активіст і волонтер Олексій Цимбалюк, адвокат і колега Закревської Марина Ліліченко, потерпіла у справі Майдану Любомира Кеплер, координатор волонтерської програми партії "Голос" Микола Виговський, ветеран АТО і поет Микола Музика, а також Михайло Шекета та Микола Королович з Мукачева, які підтримують зв'язок з Закревською щодня.

Фото: lb.ua

Також в мережі стартував флешмоб #plate_for_zhenya - фото порожніх тарілок і відмов від обіду в підтримку вимог адвоката Героїв Небесної Сотні.

Сьогодні серед спікерів акції на підтримку Закревської виступають колишній начальник управління спецрозслідування Генпрокуратури Сергій Горбатюк, Костянтин Реуцький з громадської організації "Схід SOS", адвокат і член Громадської ради чесноти Роман Маселко, голова ГО "Сім'я Героїв Небесної Сотні" Володимир Бондарчук, правозахисник Тарас Гаталяк, юрист і активіст Сергій Стерненко, юрист і громадський діяч Вадим Валько.

Фото: lb.ua

За інформацією адвоката Закревської, слідчих у справах Майдану вже не залишилося на сьогодні в восьми епізодах: розгін протестувальників 30.11.2013; штурм Майдану 11.12.2013 р.; вбивства і поранення в січні 2014-го; вбивства і поранення тітушками і правоохоронцями днем 18.02.2014 р (в т.ч. тиснява на барикаді біля станції метро "Хрещатик"); незаконне фінансування правоохоронців; події перед Хмельницьким СБУ 19.02.2014; вбивство Сергієнка; переслідування майданівців в Черкасах.

За словами адвоката, на слідчих тиснуть і переманюють їх в нові департаменти, використовуючи паузу в розслідуванні. На думку Закревської, за цей час (до прийняття поправок, які дозволять продовжити роботу старим слідчим в новому управлінні, - авт.) Офіс генпрокурора буде вже сформований, тому часу для роздумів у них немає.

Нагадаємо, 21 листопада Євгена Закревська оголосила голодування з вимогою скликати позачергову сесію Верховної Ради для прийняття поправки, яка дозволила б не зупиняти на невизначений час слідство у справах Майдану. Неприйняття поправки в найближчі дні, на її думку, завдасть непоправної шкоди слідству.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram