ГоловнаСуспільствоПодії

У Києві вандали розписали свастикою пам'ятник Шолом-Алейхему

Пам'ятник розташований біля центральної синагоги ім. Бродського.

Фото: Lb.ua

У центрі столиці біля центральної синагоги ім. Бродського вандали розписали червоними свастиками пам'ятник класикові єврейської літератури Шолом-Алейхему, розташованому на вул. Рогнідинській, 3.

Про це на фейсбуці повідомив головний рабин України Моше Реувен Асман.

"Чергова провокація навпроти нашої синагоги... сьогодні вранці..." - написав він.

Фото: Моше Реувен Асман

У коментарях користувачі зазначили, що з камер дорожнього руху і найближчих магазинів мала б здійснюватися відеофіксація.

Фото: Lb.ua

Оновлення 12:53. Київська поліція відкрила кримінальне провадження за цим фактом, подію кваліфікували за ч.1 ст.296 Кримінального кодексу - хуліганство.

На місці події поліцейські опитали заявника, оглянули пам'ятник і прилеглу територію, вилучили записи з вуличних камер спостереження.

Фото: Lb.ua

Фото: Lb.ua

Фото: Lb.ua

Як повідомляє кореспондент LB.ua, відмивати пам'ятник від нацистського символу доручили київським комунальним службам.

Пам'ятник Шолом-Алейхему на повний зріст установили на вул. Басейній 1997 року, 2001-го перенесли на вул. Рогнідинську, 2005-го реставрували. Висота бронзової скульптури 2,5 м, її встановлено на постаменті 0,8 м. Постамент стоїть на сходинках, на гранях яких зображено прізвище письменника українською й ідишем.

Шолом-Алейхем провів ранні роки на території нинішньої Київської області й у м. Лубни Полтавської області, жив у Києві в 1887-1890, 1893-1905 роках, пізніше емігрував до Львова, потім жив в Італії, Швейцарії та США.

Нагадаємо, 18 вересня повідомляли, що Єврейська конфедерація України стривожена серією актів вандалізму. Лише через два дні після осквернення пам'ятника жертвам Голокосту в Миколаєві 15 вересня аналогічний злочин було скоєно в Кіровоградській області.

Ці меморіали вандали обписали свастиками.

Наприкінці серпня цього року в Миколаївській області вандали видряпали свастику на пам'ятнику жертвам Голокосту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram