ГоловнаСуспільствоЖиття

В Україні дозволили фотографуватися на паспорт у головному уборі

Стандарти фото для документів змінили з урахуванням інтересів представників різних віросповідань.

В Україні дозволили фотографуватися на паспорт у головному уборі
Фото: from-ua.com

Державна міграційна служба затвердила нові вимоги до фотозображення під час оформлення біометричних документів, які дозволяють вірянам релігійних конфесій фотографуватися в головних уборах.

Про це повідомляє пресслужба ДМСУ.

"Для представників окремих віросповідань фотографування на документ було досить чутливою темою. Їх релігійні переконання і традиція носити певні головні убори в повсякденному житті суперечили встановленим державним стандартам фотозображень. Але тепер ці протиріччя скасовані! Особі, яка оформляє документ, надано право фотографуватися в головному уборі - відповідно до релігійних переконань і конфесійних традицій носити їх у повсякденному житті", - йдеться в повідомленні.

Крім того, фотографування в головних уборах, штучних предметах і матеріалах допускається також за медичними показаннями, підтвердженим медичним висновком установи охорони здоров'я.

Не допускається фотографування в головних уборах, не пов'язаних з релігійними віруваннями і традиціями (кепки, бейсболки, декоративні хустки, накидки), з навушниками (навіть бездротовими), в сонцезахисних і затемнених окулярах, в лікувальних окулярах з пошкодженим склом, а також кольорових лінзах.

Як повідомлялося, у вересні 2018 року українські мусульманки направили звернення в ДМС, в якому навели приклади порушення їх конституційних прав і попросили внести корективи в відомчі інструкції. Йшлося про заборону жінкам фотографуватися на документи в хіджабі. Зокрема, в тексті звернення зазначалося, що хіджаб є не головним убором, а обов'язковим одягом жінки і релігійним обрядом ісламу.

Нагадаємо, раніше Міграційна служба дозволила подавати онлайн заяви на біометричний паспорт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram