ГоловнаСуспільствоЖиття

Кримськотатарська громада має намір побудувати в Києві мечеть

Це буде найбільша мечеть в Україні, розрахована на 5 тис. осіб.

Кримськотатарська громада має намір побудувати в Києві мечеть
Фото: Макс Левин

Кримськотатарська громада планує побудувати в Києві найбільшу мечеть в Україні. Проєкт споруди і бюджет вже готовий. Про це повідомив телеканал ATR з посиланням на лідера кримськотатарського народу Мустафу Джемілєва.

Відзначається, що мечеть будуть будувати за сприяння Туреччини. Мечеть розрахована на п'ять тисяч людей і вона буде побудована в центрі столиці.

Джемілєв розповів, що олігарх Ринат Ахметов подарував громаді кримських татар ділянку, яка коштує 5 мільйонів доларів, за що висловив йому подяку.

"Туреччина наполягала: ви, мовляв, плануєте мечеть на 10 тисяч осіб, проте в Києві немає такої спільноти. Ми відповідали: «Але це мечеть не тільки для кримських татар, а й для всіх мусульман». Зрештою домовилися будувати мечеть на 5 тисяч вірян. І навіть це буде найбільшою мечеттю в Україні", - зазначив Джемілєв.

Він також додав, що вирішується питання будівництва житла для кримських татар, які вимушено покинули Крим і через переслідування окупантів не можуть повернутися додому. Будувати нові квартири для кримських татар планують в Дніпрі, Харкові, Одесі, Херсоні та Львові.

У столиці житло вирішили не будувати, а купувати, тому що ринок нерухомості в Києві і так великий.

Нагадаємо, 10 серпня цього року Мустафа Джемілєв розповів, що на зустрічі з президентом Володимиром Зеленським обговорювалося питання створення кримськотатарської національно-територіальної автономії.

Представник президента України в АР Крим Антон Кориневич в інтерв'ю LB.ua розповів, що в законопроєкті про корінні народи України буде визначено три етноси - кримські татари, караїми та кримчаки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram