ГоловнаСуспільствоЖиття

МВС закупить у Франції 20 патрульних катерів ОСЕА для посилення морської охорони

Проєкт розрахований до 2024 року, а перший корабель Україна зможе отримати у 2021 році.

МВС закупить у Франції 20 патрульних катерів ОСЕА для посилення морської охорони
Фото: mvs.gov.ua

Україна підписала угоду з Францією про купівлю 20 32-метрових патрульних катерів компанії ОСЕА для посилення системи морської охорони та безпеки кордонів. Документ підписали міністри внутрішніх справ двох країн Арсен Аваков і Крістоф Кастанер під час виставки Milipol-2019 Парижі.

Про це повідомляють на сайті МВС.

За словами Авакова, пропозиція компанії ОСЕА була найбільш економічно вигідною для України, а Франція запропонувала комплексний підхід кредитного фінансування та часткову локалізацію 25% виробництва в Україні.

"Кожен четвертий корабель буде виготовлено в Україні... орієнтовно, це буде один із миколаївських заводів, ми зможемо відродити виробництво катерів з алюмінієвим корпусом. Сподіваємося, що після цього контракту ми на постійній основі будемо виготовляти катери на миколаївському заводі", - зазначив голова МВС.

"Це новітні тенденції у виробництві. Алюмінієві корпуси дають меншу осадку, тобто судна можуть працювати на мілководді. Це екологічний матеріал і його можна тривалий час експлуатувати", - додає заступник міністра внутрішніх справ Сергій Гончаров.

Аваков уточнив, що вартість угоди - 136 млн євро. 15% Україна заплатить відразу з державного бюджету, а 85% - це спеціальний кредит французького казначейства з мінімальними відсотками. "Контракт включає в себе закупівлю катерів, навчання персоналу і технічне обслуговування", - додав міністр.

Фото: Пресслужба МВС

Проєкт розрахований до 2024 року, а перший корабель Україна зможе отримати в 2021 році. Судна розміщуватимуться в місцях постійної дислокації підрозділів морської охорони - Одесі, Маріуполі, Бердянську, Ізмаїлі і Кілії.

Нагадаємо, 14 липня 2018 року МВС підписало контракт з французькою Airbus Helicopters на закупівлю 55 вертольотів моделей H225, H145, Н125 для МВС. Окрім вертольотів, на базі створеного державного сервісного центру Україна отримає технічний супровід - сервісне обслуговування, інструкторів і техніків, а також навчання: підготовку екіпажів та інструкторів, які надалі самі навчатимуть персонал.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram