ГоловнаСуспільствоЖиття

Українцям можуть дозволити змінювати по батькові

У парламенті знову з'явився відповідний законопроєкт.

Українцям можуть дозволити змінювати по батькові
Фото: from-ua.com

Народні депутати від "Слуги народу" внесли в Раду законопроєкт, що дозволяє українцям поміняти по батькові. Документ отриманий для ознайомлення 19 листопада, йдеться на сайті парламенту.

У пояснювальній записці сказано, що нинішнє законодавство дозволяє вільно змінювати ім'я та прізвище, але не передбачає права на зміну по батькові на свій розсуд. Це, на думку ініціаторів документа, порушує 21 і 22 статті Конституції.

Крім цього, Європейський суд з прав людини в справі "Гарнага проти України" у 2013 році ухвалив, що ця діра в законодавстві порушує 8 Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод через те, що положення законодавства України, які регулюють питання зміни по батькові, сформульовані нечітко.

"З метою виконання зазначеного рішення Європейського суду з прав людини і недопущення аналогічного порушення в майбутньому є необхідність внести зміни в законодавство України, а саме до статті 295 Цивільного кодексу і ст. 149 Сімейного кодексу", - йдеться в записці.

Ініціаторами законопроєкту стали 13 парламентарів: Володимир Ватрас, Валерій Божик, Павло Павлиш, Максим Дирдін, Микола Стефанчук, Ігор Фріс, Іван Калаур, Ірина Венедиктова, Михайло Новіков, Олександр Мережко, Роман Бабій, Сергій Демченко і Андрій Костін.

Нагадаємо, 2016 року парламент прийняв у першому читанні законопроєкт, який дозволяв би міняти по батькові.

Він теж був розроблений з метою виконання рішення Європейського суду з прав людини у справі "Гарнага проти України" від 16 травня 2013 року. До другого читання документ так і не дійшов і був відправлений на розгляд Ради IX скликання, яка відхилила його в жовтні 2019.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram