ГоловнаСуспільствоВійна

Росія повернула Україні захоплені кораблі "Бердянськ", "Нікополь" і "Яни Капу" (оновлено)

Кораблі відбуксують у бік Одеси.

Росія повернула Україні захоплені кораблі "Бердянськ", "Нікополь" і "Яни Капу" (оновлено)
Фото: скриншот из видео

Російська сторона 18 листопада передала захоплені неподалік Керченської протоки судна "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу". Про це повідомили в пресслужбі російського Міністерства закордонних справ.

"18 листопада відбулася передача українській стороні трьох кораблів ВМФ України... У Росії вони є речовими доказами в кримінальному процесі про незаконний перетин кордону", - заявили представники окупаційної влади Криму.

За словами дипломатів російського МЗС, передача "на відповідальне зберігання українській стороні стала можливою у зв'язку з тим, що російські компетентні органи завершили необхідні слідчі дії щодо кораблів і їх перебування на території Російської Федерації для продовження кримінального процесу не потрібне".

Українські військові повідомили, що кораблі буксирують у бік Одеси.

"Сьогодні, 18 листопада, в акваторії Чорного моря розпочато процес повернення українських катерів «Нікополь», «Бердянськ» і буксира «Яни Капу». Зараз українські буксири «Титан», «Гайдамаки» і пошуково-рятувальне судно «Сапфір» разом із катерами і буксиром почали рух у напрямку материкової України", - йдеться в заяві флоту.

Нагадаємо, 16 листопада Україна відправила буксири і пошуково-рятувальний корабель за суднами, захопленими в Керченській протоці майже рік тому.

Напередодні російське видання "Коммерсантъ" повідомило про "принципове рішення" повернути кораблі Україні. За даними газети, сторони домовилися про передачу кораблів до саміту Нормандської четвірки. У той самий час МЗС Росії спростувало прив'язку до конкретних дат і заявило, що Київ міг забрати їх будь-коли.

Як відомо, три українські кораблі з 24 членами екіпажів були захоплені 25 листопада 2018 року в районі Керченської протоки. Українські моряки повернулися додому 7 вересня 2019 року під час обміну полоненими у форматі 35 на 35.

Ще 25 травня Міжнародний трибунал з морського права постановив, що РФ повинна негайно передати під контроль України захоплені кораблі. Росія цю вимогу проігнорувала, як і ще сім вимог України. Останню з них було відправлено 4 жовтня.

Командувач ВМС Ігор Воронченко говорив, що Росія не хоче повертати кораблі, оскільки вони є доказом агресії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram