ГоловнаСуспільствоЖиття

Олегу Сенцову в Лондоні вручили премію в галузі захисту прав людини імені Магнітського

Сенцов став лауреатом цієї премії ще торік, однак не міг її забрати, оскільки перебував за ґратами в РФ.

Олегу Сенцову в Лондоні вручили премію в галузі захисту прав людини імені Магнітського
Фото: golos-ameriki

Українському режисерові і колишньому політв'язню Олегу Сенцову в Лондоні вручили міжнародну премію в галузі журналістських розслідувань і захисту прав людини імені Сергія Магнітського, яку йому присудили ще торік. Про це пише "Голос Америки".

Трансляція церемонії велася на YouTube інвестиційного фонду Hermitage Capital Management, де працював Сергій Магнітський.

Нагороду вручила донька сенатора Джона Маккейна Меган, її батько був посмертно нагороджений премією Магнітського торік.

Нагадаємо, премію імені Магнітського заснували 2015 року. Це не грошова премія, її присуджують, зокрема, "за видатні заслуги у сфері журналістських розслідувань, за досягнення в галузі захисту прав людини, за видатний внесок у глобальну кампанію у справі Магнітського, за найкращу адвокатську діяльність із захисту прав людини не тільки в Росії, а й в інших країнах".

Окрім Сенцова, лауреатами премії 2018 року були російський політик Олексій Навальний, правозахисниця Зоя Свєтова, юристи з Гватемали Жозе Роландо Альварадо і Вікторія Сандовал, журналіст-розслідувач з Великобританії Еліот Хіґґінс і, посмертно, американський сенатор Джон Маккейн.

Також український режисер Олег Сенцов отримував премію "За свободу думки" імені Андрія Сахарова і нагороду проєкту "Платформа європейської пам'яті та совісті", що досліджує тоталітарні режими в Європі у 20 столітті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram