ГоловнаСуспільствоВійна

Пристайко не виключив виходу України з Мінських угод (оновлено)

Їхня перспектива стане зрозумілою після зустрічі в нормандському форматі.

Пристайко не виключив виходу України з Мінських угод (оновлено)
Фото: Макс Левин

Міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявив, що Україна може вийти з Мінських угод у разі відсутності прогресу в мирному врегулюванні.

Про це він сказав в інтерв'ю BBC.

"Це дуже непопулярна заява і, напевно, знову не сподобається нашим західним партнерам. Але для нас Мінськ - не самоцінність. Самоцінність - наше виживання як нації. І якщо ми побачимо, що вони не працюють і це веде нас у постійне затягування нескінченного процесу, то рано чи пізно буде прийнято рішення про вихід з Мінського процесу", - сказав міністр.

Він вважає, що наявність перспектив у Мінських угод стане зрозумілою на найближчому саміті Нормандської четвірки.

"Якщо ця зустріч покаже відсутність прогресу, це, безумовно, поставить під сумнів можливість досягнення миру в Мінському процесі. От коли ми повернемося, тоді і буде правильно запитати в нас про це. І якщо нічого не привеземо, то логічним буде запитання, наскільки цей Мінськ усе ще нам потрібен", - сказав Пристайко.

Відповідаючи на питання, чи має офіційний Київ альтернативу Мінським домовленостями, голова МЗС зазначив, що є бачення кількох можливих варіантів.

"Наприклад, якщо не Мінськ, то нам тоді потрібно звертатися по миротворчу місію, точніше peacekeeping - місію підтримання миру", - сказав Пристайко.

"...І це, можливо, апгрейд Мінська в новому форматі. Тобто якщо ми бачимо, що щось не спрацьовує, тоді, напевно, треба звертатися по допомогу до третьої сили. Хоча розмови ці ведуться ще з 2015 року, але досі Росія як член Ради безпеки ООН не дозволяла таку місію. Понад те, вона вносила свій варіант - ви пам'ятаєте - розмістити миротворців уздовж лінії зіткнення. Нас це не влаштовує. А от компромісний варіант - наприклад, миротворці на лінії між Україною і Росією - нас улаштував би", - додав міністр закордонних справ.

Нагадаємо, що ще влітку в команді Зеленського заявляли про намір повністю реалізувати Мінські угоди.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram