ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Рада ввела кримінальну відповідальність за фальсифікацію ліків

За фальсифікацію будуть садити від 5 років до довічного.

Рада ввела кримінальну відповідальність за фальсифікацію ліків
Фото: Анна Стешенко

Верховна Рада ввела кримінальну відповідальність від 5 років до довічного позбавлення волі за злочини, пов'язані з фальсифікацією ліків.

За прийняття відповідного законопроєкту №1152-1 за основу і в цілому проголосували 363 депутати при мінімально необхідних 226.

Згідно з нормою законопроєкту, виготовлення, придбання, перевезення, пересилання, зберігання з метою збуту або збут свідомо фальсифікованих лікарських засобів карається позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років.

Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою шляхом зловживання службовим становищем, медичним або фармацевтичним працівником, або за допомогою великомасштабного поширення, зокрема за допомогою інформаційних систем, в тому числі інтернету, або у великих розмірах, або якщо вони спричинили тривалий розлад здоров'я людини, а також виробництво фальсифікованих лікарських засобів - караються позбавленням волі на строк від восьми до десяти років з конфіскацією майна.

Якщо через фальсифікацію ліків загинула людина або настали інші тяжкі наслідки, то зловмисників каратимуть довічним позбавленням волі з конфіскацією майна.

Особа, яка добровільно здала фальсифіковані ліки, вказавши джерело їх придбання, або сприяла розкриттю злочинів, пов'язаних з їх обігом, звільняється від кримінальної відповідальності.

Нагадаємо, в жовтні комітет з питань бюджету погодив виділення додаткових 3,2 мільярда, яких не вистачало для закупівель ліків і медвиробів на 2020 рік. Це дозволить закупити за державні кошти препарати для сотень тисяч тяжко хворих людей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram