ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Польська церква відмовилася визнати ПЦУ

Собор ПАПЦ вважає українську церкву "групою відступників-розкольників".

Польська церква відмовилася визнати ПЦУ
Фото: EPA/UPG

Польська автокефальна православна церква відмовилася визнати Православну церкву України.

Про це йдеться в комюніке ПАПЦ за підсумками собору 29 жовтня.

"Залишити незмінною позицію щодо автокефалії української церкви... Польська автокефальна православна церква не проти надання автокефалії церкві в Україні на підставі догматично-канонічних норм для цілої церкви, а не групі відступників-розкольників", - сказано на сайті польської церкви.

Директор департаменту Мінкультури у справах релігій і національностей Андрій Юраш прокоментував цю заяву, висловивши здивування з приводу позиції поляків.

"Виходить, що далекі і ніби незрозумілі нам греки прекрасно все зрозуміли і дають сигнали підтримки, а однокровні брати-українці з Польської церкви, які власний автокефальний статус отримали виключно на підставі традиції першопрестольного Києва, працюють зовсім не на свою історичну і духовну Батьківщину", - йдеться у фейсбуці Юраша.

Він також зазначив, що ПАПЦ першою з інших церков заявила про неможливість визнати зараз Православну церкву України.

Нагадаємо, що ПЦУ була створена на об'єднавчому соборі в Софії Київській 15 грудня 2018 року, її предстоятелем обрано митрополита Епіфанія.

Томос, який підтверджує автокефалію, вручив Епіфанію патріарх Варфоломій у Константинополі 6 січня 2019 року. ПЦУ стала 15-ю церквою в диптиху помісних православних церков світу.

Поки що її офіційно визнали лише Константинопольська і Елладська церкви. Де-факто це також зробила Александрійська церква, її представники вже проводять співслужіння з ПЦУ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram