ГоловнаСуспільствоПодії

У геофізичній обсерваторії в Києві знайшли два джерела радіації (оновлено)

Рівень випромінювання в сотні разів перевищує допустиме значення.

Фото: facebook.com/dazv.gov.ua

Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки заявив, що джерело радіації в Центральній геофізичній обсерваторії розміщене в конструкції будівлі. Розташований по сусідству ядерний реактор НАН України не причетний до надзвичайної події.

Про це йдеться у фейсбуці ДНТЦ ЯРБ.

Рівень випромінювання в приміщенні, де виявлено джерело, становить 500-600 мкЗв/год, в сусідній кімнаті - 100-170 мкЗв/год. Допустима норма, згідно з контрольними рівнями СЕС Києва, - 0,24 мкЗв, або до 0,44 мкЗв для будівель, введених в експлуатацію до 1992 року, в яких можуть перебувати люди.

Фото: facebook.com/dazv.gov.ua

Під час огляду прилеглих територій фахівці виявили ще одне джерело іонізуючого випромінювання. За попередніми даними, рівень його випромінювання становить 480 мкЗв/год.

Фото: facebook.com/dazv.gov.ua

Для навколишнього середовища загрози немає.

За даними ТСН, джерелом радіації виявилися капсули з цезієм.

Оновлення 19:20. Увечері 29 жовтня пресслужба Держагентства з управління зоною відчуження повідомила про ліквідацію радіаційної аварії.

Фахівці київського спецкомбінату об'єднання "Радон" помістили джерела випромінювання в контейнери і забрали на тимчасове зберігання. Надалі ці джерела передадуть на лабораторне дослідження для визначення точного нуклідного складу і встановлення можливих власників.

Загрози персоналу ЦГО або навколишньому середовищу немає.

Фото: facebook.com/dazv.gov.ua

ЦГО ім. Бориса Срезневського розташована  за адресою: проспект Науки, 39.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram