ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Мати дитини, яка захворіла на дифтерію в Києві, писала відмови від щеплень

"Дикість наших громадян дивує медичних працівників".

Мати дитини, яка захворіла на дифтерію в Києві, писала відмови від щеплень
Фото: Кореспондент

Мати дитини, яка захворіла на дифтерію в Києві, раніше писала відмови від щеплень.

Про це на брифінгу в п'ятницю сказав Юрій Сміщук, головний лікар Центру первинної медико-санітарної допомоги Дарницького району Києва.

"У картці цієї дитини кілька необґрунтованих відмов матері від щеплень.., але не від дифтерії", - сказав лікар. Чи був справжнім запис про щеплення від дифтерії, він не знає.

При цьому він повідомив, що жінка не дотримувалася рекомендацій лікаря. "Матері лікар призначив лікування, - ми тепер ретроспективно аналізуємо, - мати не дотримувалася рекомендацій лікаря, лікувалася гомеопатією. І це не поодинокий випадок. Дикість наших громадян дивує медичних працівників", - сказав Сміщук.

Він розповів, що дитина захворіла 16 числа, а дифтерію в неї підтвердили тільки 22 числа.

"До наших лікарів звернулася мама 18 числа. Лікар-педіатр діяла за протоколами, оглянула, призначила лікування, взяла мазки, направила на дослідження. На той час у дитини була температура 39, виглядало, як банальна ангіна", - сказав лікар.

До 21 жовтня дитині стало краще, температура знизилася.

"Але 22 жовтня з лабораторії отримали результати, що мазки виявили бактерії дифтерії. Попередній висновок - що це не токсигенна паличка", - розповів Сміщук.

За його словами, хвора дитина не ходила в школу з 16 числа, початку хвороби.

Заступниця начальника управління дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти КМДА Олена Батечко тим часом розповіла, що перші перевірки в школі не знайшли інших хворих. "Сьогодні були обстежені всі діти класу, де вчиться ця дитина, і зараз проходять обстеження діти 1-4 класів. Жодних проблем не виявлено", - сказала вона.

При цьому завідувачка інфекційного відділення Олександрівської лікарні Людмила Мінова попередила, що цей випадок може стати попередником спалаху дифтерії.

"Якщо в нас з'явилися перші випадки захворювання на дифтерію, то це говорить тільки про одне - рівень колективного імунітету знизився і в нас може бути спалах, як було з кором. Що 10-15 років усі інфекційні захворювання мають тенденцію до зростання. Це зростання ми пояснюємо тим, що в суспільстві зросла кількість імунних пацієнтів", - сказала вона.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram