ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

В Ужгороді зафіксували ще 12 випадків дифтерії

Спалах небезпечної хвороби набирає обертів.

В Ужгороді зафіксували ще 12 випадків дифтерії
Фото: Александр Рудоманов

В Ужгородському національному університеті виявили ще 12 носіїв токсигенного штаму збудника дифтерії серед студентів, які спілкувалися з хворим, госпіталізованим 17 жовтня.

Про це йдеться на сайті міськради.

Як і перший хворий, усі вони з Індії. Про це пише Zaxid.net з посиланням на співробітницю Закарпатського обласного лабораторного центру Любов Данич.

"Носійство може бути довго- і короткостроковим: близько двох тижнів - місяця, а в деяких випадках - навіть півроку. Це не означає, що вони обов'язково захворіють, але вони небезпечні для навколишніх. У носія збудника може бути міцний імунітет і він не захворіє, але він виділяє збудник у зовнішнє середовище, і люди зі слабким імунітетом, що не мають щеплення, можуть заразитися і захворіти. Зараз чекаємо на їх госпіталізацію, і тільки після огляду лікарів можна буде сказати: хворі вони чи є носіями цієї інфекції", - сказала вона.

Загальна кількість випадків дифтерії в Ужгороді сягнула 15 осіб, троє з них уже в лікарні. До цього дифтерії в Закарпатській області не було з 2011 року.

У четвер, 24 жовтня, в Ужгороді відбудеться засідання міської протиепідемічної комісії, де будуть вирішувати, як давати раду з проблемою. Планують заслухати інформацію про поточну епідситуацію з дифтерією, затвердити протиепідемічні заходи і план профілактичних заходів.

Головний засіб у боротьбі з дифтерією - вакцинація.

Безкоштовна, закуплена за державні гроші вакцина від дифтерії є в усіх медустановах України, які працюють на первинному рівні. Дорослим вводиться комплексна вакцина від дифтерії і правця - АДС-М. Імунітет від дифтерії і правця тримається 10 років, що десять років вакцинацію потрібно повторювати. Дітям вводиться комплексна вакцина від коклюшу, дифтерії та правця АКДС згідно з календарем вакцинації. Вона також доступна в усіх установах країни - і в державних, і в приватних - у приватних можна знайти також п'яти- і шестивалентну вакцину, в складі яких є протидифтерійний компонент.

Дифтерія - інфекційна хвороба, спричинена бактерією Corynebacterium diphtheriae. Її ознаки і симптоми зазвичай проявляються через 2-5 днів після зараження і варіюються від легких до тяжких. Найчастіше симптоми наростають поступово, починаючи з болю в горлі і підвищення температури тіла. У тяжких випадках бактерії виробляють токсин, що спричиняє формування потовщеного сіруватого або білого нальоту в горлі. Наліт може стати причиною обструкції дихальних шляхів, утруднюючи дихання і ковтання і спричиняючи "гавкітливий" кашель. Можливий набряк шиї, частково спричинений збільшенням лімфовузлів.

Токсин може також проникати в кровотік, зумовлюючи різні ускладнення, в тому числі запальні ураження і пошкодження серцевого м'яза, запальні ураження нервів, порушення функції нирок і кровотечу на тлі пониженого вмісту тромбоцитів у крові. Ураження м'язів серця може призводити до порушень серцевого ритму, а запальні ураження нервів можуть спричинити параліч.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram