ГоловнаСуспільствоЖиття

Київська влада спростувала аномальне забруднення повітря

Погода призвела до зависання повітряних мас, але небезпечного перевищення немає.

Київська влада спростувала аномальне забруднення повітря
Фото: Макс Левин

Київська влада заперечує аномальне забруднення повітря.

"У мережі поширюється інформація, що в десятки-сотні разів є перевищення по CO, оксиду вуглецю, але в нас за інформацією Центральної геофізичної обсерваторії на 17 жовтня по місту Києву в точках спостереження CO перевищень не було. Крім проспекту Перемоги, там при гранично допустимій концентрації 3 мг на метр кубічний перевищення було на 0,5", - сказав на брифінгу начальник відділу природокористування КМДА Олександр Савченко.

За його словами, задимленість міста, на яку останнім часом скаржаться кияни, пов'язана з температурним режимом.

"Це звичайна для цієї пори року ситуація, коли є температурні інверсії. Удень у нас повітря прогрівається, вночі прохолодне повітря. У зв'язку з тим, що 100% вологість, формується звичайний туман. Через те, що немає протягів, щоб його здувало, ми бачимо завислі речовини ... в приземних шарах спостерігаються і шкідливі речовини в тому числі, тому що місто живе, є викиди від автомобілів, підприємств і спалювання листя", - сказав він.

"Є перевищення, вони зависли, їх фіксують у місті. Але непритомність або летальні випадки - такої небезпеки немає", - підкреслив Савченко.

Ситуація поліпшиться тільки після зміни погоди, додав чиновник. Її очікують приблизно через тиждень.

За словами начальника управління з питань цивільного захисту Романа Ткачука, перевищення шкідливих речовин у повітрі є тільки уздовж автомобільних магістралей на проїжджій частині, а задимленість або туманність пов'язана переважно зі спалюванням листя і твердого палива в приватних будинках.

"Кілька років тому ми стикалися з ситуацією, коли місто було повністю затягнуте димом, але тоді навколо Києва горіли понад 40 га торфовищ. Сьогодні в області немає таких сильних пожеж. Ми більше стикаємося з діяльністю населення. Це і спалювання листя, і використання твердого палива під час опалення будинків. Тому проблематика, з якою ми стикаємося, це результати нашої життєдіяльності", - сказав він.

За словами Ткачука, подібна ситуація в принципі буває щорічно, але зараз люди почали дуже болісно реагувати.

Нагадаємо, 20 жовтня в соціальних мережах і засобах ЗМІ почала поширюватися інформація про те, що в Україні на момент появи публікацій концентрація чадного газу в повітрі найвища в світі. У цих публікаціях посилалися на сайт Windy.com, на якому можна відстежувати погоду, стан повітря і озонового шару в світі. Сайт належить однойменній чеській компанії, що надає послуги інтерактивного прогнозування погоди по всьому світу.

21 жовтня прем'єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що офіційні дані про аномальне забруднення повітря в Україні відсутні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram