ГоловнаСуспільствоЖиття

ФСБ примушує кримчан збирати інформацію про проукраїнських жителів півострова, - СБУ

Найчастіше такі пропозиції надходять працівникам сфери інтернет-послуг, від яких вимагають незаконно збирати конфіденційні дані.

ФСБ примушує кримчан збирати інформацію про проукраїнських жителів півострова, - СБУ
Фото: Lb.ua

Контррозвідники СБУ встановили, що співробітники ФСБ РФ змушують кримчан погоджуватися на конфіденційну співпрацю, основне завдання якої - збирати інформацію про проукраїнських мешканців тимчасово окупованого півострова. Про це повідомляє пресцентр СБУ.

Такі пропозиції передусім надходять працівникам сфери надання інтернет-послуг. Від них вимагають на конфіденційній основі незаконно збирати персональні дані, повідомляти про зміст контенту в соцмережах і іншу особисту інформацію користувачів. Потім ці дані використовують спецслужби РФ для переслідування проукраїнських жителів.

При цьому форми і методи діяльності ФСБ РФ щодо жителів півострова ідентичні тим, які застосовуються до наших співвітчизників під час відвідування ними тимчасово окупованих територій України і РФ. Це шантаж, погрози, залякування, фізичний і психологічний тиск, штучне створення компрометуючих ситуацій.

Крім того, контррозвідка встановила, що в подібній діяльності активно задіяний представник ФСБ РФ - колишній офіцер Головного управління СБУ Криму Дмитро Володимирович Карелін, який у 2014 році зрадив присягу і перейшов на бік ворога.

Фото: СБУ
Фото: СБУ

СБУ також попередила, що перехід на бік ворога в умовах воєнного стану або в період збройного конфлікту (шпигунство, надання іноземній державі, іноземній організації або їхнім представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України) карається позбавленням волі на термін від 10 до 15 років.

Від кримінальної відповідальності звільняють завербованих ворожими спецслужбами, які не виконують завдання ворога, а повідомляють про це правоохоронні органи України.

Нагадаємо, ексспівробітника СБУ заочно засудили до 12 років позбавлення волі за участь у діяльності терористичної організації "ДНР".

Зловмисник підшукував серед місцевого населення громадян, яких під приводами на кшталт кримінального переслідування змушував збирати інформацію про військовослужбовців ЗСУ та СБУ. Якщо люди відмовляли, зловмисник катував їх і погрожував незаконним позбавленням волі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram