ГоловнаСуспільствоЖиття

Суд в Одесі засудив до 9 років в'язниці власника катера "Іволга"

Однак капітан катера може вийти вже через рік.

Суд в Одесі засудив до 9 років в'язниці власника катера "Іволга"
Фото: пресс-служба Мининфраструктуры

18 жовтня суд визнав винним капітана затонулого 2015 року катера "Іволга" Олександра Книшова в порушенні правил безпеки руху й експлуатації водного транспорту, що спричинили загибель людей, і засудив його до 9 років позбавлення волі. Про це повідомляє пресцентр Судової влади України.

"Суд визнав громадянина К. винним у скоєнні злочину, передбаченого ч.3 ст.276 Кримінального кодексу України (порушення правил безпеки руху або експлуатації залізничного, водного або повітряного транспорту), призначивши покарання у вигляді позбавлення волі на строк 9 років", - сказано в повідомленні Суворовського районного суду в понеділок.

Обвинувачений був капітаном і одночасно заступником директора малого приватного підприємства "Затишок-Сервіс", яке надавало послуги з морських прогулянок і морської риболовлі в акваторії Дністровського лиману з виходом у Чорне море.

Крім того, суд частково задовольнив цивільні позови потерпілих на суму понад 2 млн грн.

Ресурс «Думская» зазначив, що Книшов може вийти на волю вже наступного року, оскільки до нього застосували норми так званого «закону Савченко» (він чинний до громадян, які потрапили під слідство до 21 червня 2017 року) і зарахували термін перебування в СІЗО з розрахунку день в ізоляторі за два в колонії. Капітан перебував під вартою чотири роки.

У вироку суду наголошено що Книшов узяв на борт судна втричі більше пасажирів, ніж передбачено його пасажиромісткістю, вийшов у море, не маючи на те дозволу, без проведення інструктажу з правил безпеки, ігноруючи штормове попередження. Коли почався шторм, він вирішив повернутися і перевищив допустиму швидкість судна.

Нагадаємо, 17 жовтня 2015 року в Одеській області, в Затоці, перекинувся прогулянковий катер «Іволга», врятувати вдалося 22 людей. Катер мав документи, що дозволяють перевозити 12 пасажирів і трьох членів екіпажу. Однак судно вийшло в море з 33 пасажирами і 3 членами екіпажу. Зараз судно перебуває під арештом на території Чорноморського морського порту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram