ГоловнаСуспільствоПодії

В Одеській області знайшли радіоактивне обладнання, випромінювання якого перевищувало норми в 500 разів, - СБУ

Потенційну загрозу забруднення навколишнього середовища усунено.

В Одеській області знайшли радіоактивне обладнання, випромінювання якого перевищувало норми в 500 разів, - СБУ
Фото: Пресс-центр СБУ

У місті Южне Одеської області Служба безпеки України виявила та усунула потенційну загрозу радіоактивного забруднення навколишнього середовища.

Про це інформує пресцентр СБУ.

Під час планових контрольно-перевіряльних заходів правоохоронці з'ясували, що в одному з виробничих приміщень місцевого державного науково-виробничого центру зберігаються небезпечні предмети, які є джерелом іонізуючого випромінювання. В рамках кримінального провадження, розпочатого за ч. 1 ст. 265 (незаконне поводження з радіоактивними матеріалами) Кримінального кодексу України було проведено перевірку місця події.

"Спільна комісія у складі представників Служби безпеки, Міністерства з надзвичайних ситуацій, Нацполіції, Держпродспоживслужби та органів місцевого самоврядування виявила в одному з герметичних ангарів підприємства обладнання, радіоактивне випромінювання якого перевищувало встановлені норми більш ніж у 500 разів. За висновком профільних експертів, можливе транспортування предметів за межі місця зберігання могло призвести до радіаційного забруднення навколишньої території та завдати шкоди місцевому населенню. Враховуючи близькість розташування до підприємства складів з сільгосппродукцією морського торговельного порту, існувала потенційна загроза поширення радіації за кордон", - йдеться в повідомленні.

Зараз небезпечне обладнання до утилізації передано на відповідальне зберігання спеціалізованому державному підприємству. Для усунення потенційної загрози на підприємстві проведено додаткову дезактивацію. Тривають слідчі дії для встановлення всіх обставин справи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram