ГоловнаСуспільствоВійна

ОБСЄ вважає, що бойовики демонструють готовність до розведення сил біля Петровського і Золотого

Учасники місії зафіксували білі сигнальні ракети з боку окупантів.

ОБСЄ вважає, що бойовики демонструють готовність до розведення сил біля Петровського і Золотого
Фото: EPA/UPG

Бойовики невизнаних збройних республік у Донецькій і Луганській областях демонструють готовність до відновлення розведення сил і засобів в районах Петровського і Золотого, проте заходи щодо відновлення процесу розведення не почалися. Про це йдеться в звіті СММ ОБСЄ від 12 жовтня.

"11 жовтня о 12:00 спостерігачі бачили, що на блокпості збройних формувань на південному краї ділянки розведення в районі Золотого члени збройних формувань запустили білу сигнальну ракету, що позначає готовність відновити розведення", - повідомили в СММ.

Аналогічні дії бойовиків в СММ ОБСЄ зафіксували 11 жовтня на ділянці розведення в районі Петровського.

"Оскільки відповідних дій не було, заходи щодо відведення сил і засобів не почалися", - повідомляється в звіті.

При цьому місія констатує збільшення кількості порушень режиму припинення вогню в Донецькій області і більше вибухів (близько 150), в порівнянні з попереднім звітним періодом.

"Більшість порушень режиму "тиші" зафіксовано в районах на північ і північний схід від Широкиного, на південь і південний схід від Світлодарська, а також на південь і захід від Донецької фільтраційної станції", - відзначають в СММ ОБСЄ.

Нагадаємо, восени 2016 року учасники програми Тристоронньої контактної групи підписали угоду про розведення сил і засобів біля трьох населених пунктів на лінії розмежування - в Петровському, Золотому і Станиці Луганській. Біля Золотого і Петровського розведення тоді відбулося, але не збереглося.

Влітку 2019 року після зміни влади в Україні провели розведення біля Станиці Луганської.

1 жовтня в Мінську домовилися про розведення військ в Петровському і Золотому в Луганській області. Розведення мало розпочатися 7 жовтня, але його перенесли через обстріли з боку проросійських бойовиків.

Після цього Зеленський заявив, що розведення в Петровському і Золотому можливе тільки одночасно і українські військові до нього готові.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram