ГоловнаСуспільствоПодії

ДБР проводить масові обшуки львівських митників через схеми ввезення в Україну брендового одягу під виглядом секонд-хенду

Одна партія одягу коштує не менш ніж 400 тис. доларів.

Держбюро розслідувань проводить масові санкціоновані обшуки на постах Львівської митниці та за місцем проживання митників через схеми ввезення в Україну брендового одягу за підробленими документами.

Про це повідомила у фейсбуці перша заступниця директора ДБР Ольга Варченко. Загалом ДБР проведе близько 40 обшуків.

Фото: Ольга ВарченкоФБ

Суть схеми в тому, що під виглядом секонд-хенду на територію України з країн ЄС привозили дорогий брендовий одяг, одна партія якого коштує не менш ніж 400 тис. доларів.

Фото: Ольга ВарченкоФБ

"Перевіряємо причетність до цієї схеми посадових осіб митниці, які, за попередньою версією слідства, сприяли незаконному переміщенню товару через митний кордон без проходження відповідних митних процедур", - зазначила Варченко.

Фото: СБУ
Фото: СБУ

Такий одяг потрапляв на український ринок без сплати відповідних митних платежів. У результаті держава зазнала збитків щонайменше на 1 мільйон гривень з кожної партії товару. При цьому Варченко не вказала, скільки партій брендового одягу проїхало на територію України.

Фото: СБУ

Вантажівки, які везли цей одяг за фіктивними документами, перетинали кордон через пункт пропуску тільки в зміни окремих митників, які організували безперешкодне проходження митних формальностей.

Окрім обшуків львівських митників, правоохоронці проводять обшуки за адресами діяльності підприємств-імпортерів, місцем проживання їхніх керівників, а також організаторів.

Кримінальне провадження зареєстровано за ознаками скоєння кримінальних злочинів, передбачених:

- ч. 3 ст. 212 Кримінального кодексу України (ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів);

- ч. 2 ст. 364 КК України (зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки;

- ч. 3 ст. 368 КК України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою).

Досудове розслідування триває.

Нагадаємо, в серпні ДБР також проводило обшуки на митницях Західної України. Обшуки пов'язані з автомобільною справою, за якою на початку липня проходили обшуки у волинському управлінні Фіскальної служби.

На території Волинської області діяла протиправна схема формування фіктивного податкового кредиту підприємствами-імпортерами транспортних засобів, до якої були причетні посадові особи ГУ ДФС у Волинській області. Дії співробітників ДФС завдали державі збитків на 190 млн гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram