ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Пацієнтські організації вийшли до Кабміну на пікет через проблеми із закупівлею ліків

Учасники акції заявили, що нове МОЗ - "дно".

Фото: Макс Требухов

Пацієнтські організації "100% життя" (колишня "Всеукраїнська мережа ЛЖВ") і "Пацієнти України" в середу влаштували пікет будівлі Кабінету Міністрів. Учасники акції заявили, що на рівні Міністерства охорони здоров'я відбувається блокування закупівель ліків.

Про це повідомив кореспондент LB.ua.

За даними організацій, зараз заблоковані поставки за такими напрямами: дитячий і дорослий діаліз, доросла онкологія, сімейна торсіонна дистонія, розсіяний склероз, нанізм (діти), ювенільний ревматоїдний артрит, ендопротези, тест-смужки для вимірювання рівня глюкози у крові, донорство, діагностика ВІЛ, антиретровірусна терапія, серцево-судинні захворювання, замісна підтримуюча терапія.

У МОЗ не підписані акти прийому препаратів, графіки поставки препаратів, окремі додаткові угоди з міжнародними організаціями. МОЗ України не відповідає на поточні робочі листи від міжнародних організацій із закупівель ліків, не засідає постійна робоча група з питань профільного супроводу державних закупівель. Вона є ключовою у прийнятті рішень щодо закупівель, узгодження оперативних і стратегічних питань. У зв'язку з цим відкладається погодження номенклатури на 2020 рік, що вже скоро призведе до зміщення усього закупівельного процесу, а в результаті це знову може призвести до перерви у забезпеченні ліками.

Фото: Макс Требухов

Фото: Макс Требухов

Фото: Макс Требухов

"Робота міністерства стоїть на паузі, що рано чи пізно призведе до катастрофічних наслідків щодо забезпечення ліками пацієнтів. Не можна допустити, щоб усі проблеми МОЗ вирішувалися тільки головою комітету охорони здоров'я, як це відбувається зараз", - прокоментував проблему глава БО "100% життя" Дмитро Шерембей.

Виконавчий директор "Пацієнтів України" Інна Іваненко теж заявила, що ситуація стає критичною. "Бюджетний рік добігає кінця, і бездіяльність МОЗ України може привести до того, що кошти на ліки не будуть освоєні і просто згорять в кінці року! Пацієнти звертаються до прем'єр-міністра України з проханням взяти під особистий контроль ситуацію із закупівлями у Міністерстві охорони здоров'я і налагодити їх у терміновому порядку", - сказала вона.

Фото: Макс Требухов

Фото: Макс Требухов

Фото: Макс Требухов

Фото: Макс Требухов

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram