ГоловнаСуспільствоЖиття

Суд скасував розпорядження, яке зупиняло роботи забудовника Протасового Яру

Суддя заявив, що фактів порушень під час будівництва нібито немає.

Суд скасував розпорядження, яке зупиняло роботи забудовника Протасового Яру
Фото: Едвард Скрипник

Суд визнав протиправними і скасував розпорядження про призупинення підготовчих і будівельних робіт на вул. Миколи Амосова, яке Департамент Державної архітектурно-будівельної інспекції Києва видав забудовникам Протасового Яру. Про це свідчить рішення київського Окружного суду 16 вересня.

Припис було видано ТОВ «Дайтона Груп», ТОВ «Будівельна компанія «Індбуд» і ТОВ «Архітектурне бюро «Алюр» 8 травня цього року.

Головний інспектор будівельного нагляду столичної ДАБК встановив, що проєктну документацію будівництва житлово-офісно-торгового комплексу з готелем і паркінгом на вул. Миколи Амосова розроблено з порушенням вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, стандартів і правил і з відхиленням від вихідних даних.

Видання «Наші гроші» повідомляє, що в проєкті забудови:

не витримано гранично допустиму висоту об'єкта: в містобудівних умовах - 73,5 м, а в проєктній документації - 99 м;

не забезпечено нормативні місця в загальноосвітніх навчальних закладах;

не подано узгодження проєктних рішень від Мінкультури, КП «Спеціалізоване управління протизсувних підземних робіт», КП «Київавтодор»;

не подано погодження висотності з Державіаслужбою.

Інспектор склав припис про усунення зазначених порушень і зупинив усі роботи на об'єкті. Крім того, фірму «Алюр», яка займалася проєктною документацією, оштрафували на 173 тис. грн.

Приписи оскаржили. А 16 вересня ОАСК задовольнив оскарження.

Суддя Віталій Амельохін назвав відсутнім факт порушення висотності комплексу, посилаючись на Висновок експертного будівельно-технічного дослідження від ТОВ «Київська незалежна судово-експертна установа». Крім того, суд послався на узгодження Мінрегіону відхилень від нормативів і науковий звіт ДУ «Інститут громадського здоров'я ім. Марзєєва» про відповідність вимогам санітарного законодавства.

Про незабезпечення місць в загальноосвітніх навчальних закладах, суд зазначив, я радо вже побудовано дві школи, цей факт зараховується забудовнику як виконана вимога.

Нагадаємо, конфлікт із забудовником "Дайтона груп" почався на початку травня 2019 року з бійки, оскільки про будівництво дізналися, коли на ділянці зелених насаджень поставили бетонний паркан. Найняті забудовником тітушки закидали мітингувальників камінням, а ті намагалися знести незаконний паркан. 3 травня КМДА рекомендувала забудовнику зупинити всі дії до перевірки законності будівництва. 4 травня відбулася чергова бійка. 10 травня ДАБІ винесла припис про припинення всіх робіт до перевірки законності будівництва. 14 травня частково знесли паркан навколо будівельного майданчика. Однак як з'ясувалося, забудовник оскаржив рішення в суді.

Ініціативна група вважає, що будівництво не може бути законним, оскільки ділянка розташована в межах зони охоронюваного ландшафту, де заборонено будівництво, яке може пошкодити ландшафт, а будівництво нових житлових районів обмежено. Активісти вважають, що дозволи видали забудовнику незаконно.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram