ГоловнаСуспільствоВійна

Україна готова відновити виплату пенсій в ОРДЛО і послабити торговельну блокаду

"Чому ми не можемо продавати туди наші товари? Нехай на полицях стоїть ряжанка з українським прапором".

Україна готова відновити виплату пенсій в ОРДЛО і послабити торговельну блокаду
Вадим Пристайко
Фото: Укринформ

Міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявив, що Україна готова відновити виплати пенсій в окупованих Росією районах Донецької і Луганської областей. За його словами, це частина "формули Зеленського", мета якої - ментально повернути жителів ОРДЛО в Україну.

Про це він сказав в інтерв'ю "Європейській правді".

"Ми відновимо виплату пенсій. Ми відновили оплату послуг, які ми надаємо, тобто нам з того боку платять за воду. Зараз ми готуємося замінити наказ про список товарів, який людям дозволено перевозити через контактну лінію, на список того, що заборонено перевозити. Це обов'язково буде зроблено, але для цього потрібні певні кроки - тому що зараз діє так звана блокада, введена рішенням РНБО, і змінити її має інше рішення РНБО", - повідомив міністр.

За його словами, про повне скасування блокади не йдеться, оскільки для цього бойовики спочатку повинні повернути конфісковані підприємства їхнім законним власникам.

"Але є блокада підприємств, а є, наприклад, товари щоденного вжитку для наших громадян. Навіть з погляду економіки, чому ми не можемо продавати туди наші товари? Нехай на полицях стоїть ряжанка з українським прапором, а не російським чи білоруським, правда Ну і інші елементи - міст у Станиці Луганській, обмін полоненими і т.д. - все це елементи "плану Зеленського", який зараз формується", - сказав Пристайко.

Нагадаємо, 8 липня на пресконференції за підсумками саміту "Україна-ЄС" президент Володимир Зеленський запропонував спростити виплату пенсій пенсіонерам з ОРДЛО.

Коментуючи пропозицію голови держави, тодішній глолова МінТОТ Вадим Черниш заявив, що до повернення окупованих територій Донецької і Луганської областей під контроль української влади виплачувати там українські пенсії неможливо.

Однак його наступниця Оксана Коляда в інтерв'ю LB.ua сказала, що Україна розглядає можливість виплати пенсій на окупованих територіях за допомогою міжнародних організацій.

Україна припинила соціальні виплати громадянам, які проживають на підконтрольній бойовикам території Донбасу, наприкінці 2014 року. Щоб отримувати пенсії, жителі ОРДЛО повинні зареєструватися як переселенці і жити на підконтрольній Україні території.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram