ГоловнаСуспільствоЖиття

Порт "Южний" у 2018 році купив два списані тепловози під виглядом нових

Керівництво порту уклало договір на 26 млн гривень і перерахувало постачальнику аванс у розмірі 50% суми.

Порт "Южний" у 2018 році купив два списані тепловози під виглядом нових
Фото: ssu.gov.ua

В Одеській області Служба безпеки викрила посадових осіб держпідприємства "Морський торговий порт «Южний»" на розкраданні коштів під час постачання тепловозів.

Про це повідомляють на сайті СБУ.

Правоохоронці встановили, що у 2018 році керівництво порту уклало договір на постачання двох тепловозів за ціною 26 млн гривень і перерахувало постачальнику аванс у розмірі 50% суми.

За висновком профільних експертів, реальна вартість тепловозів - близько 3 млн гривень, оскільки перед постачанням в Україну вони були списані з балансу залізниці однієї з країн СНД у зв'язку з незадовільним технічним станом. Крім того, передача тепловозів на баланс порту, яка мала відбутися в жовтні 2018 року, досі не здійснена, а кошти держпідприємству не були повернуті.

"Такі протиправні дії призвели до зниження конкурентоспроможності державного портового оператора і, як наслідок, зменшення доходів і відрахувань до бюджетів усіх рівнів", - зазначили в СБУ.

Фото: ssu.gov.ua

Протягом обшуків у Києві і в Одесі в офісних в приміщеннях комерсантів, порту і за адресами проживання фігурантів справи правоохоронці вилучили документацію, яка підтверджує проведення операції. Відкрито кримінальне провадження за ст. 364 КК (зловживання владою або службовим становищем).

Досудове слідство триває.

Нагадаємо, в травні минулого року співробітники Національного антикорупційного бюро провели обшук у морпорту "Южний" і провели виїмку документів про тендери підприємства за участю низки компаній у період 2017-2018 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram