ГоловнаСуспільствоЖиття

Карпюк розповів, що поїхав у Росію 2014 року організувати зустріч Путіна і Яроша

При в'їзді в РФ 17 березня 2014 року Карпюка, його кума і водія затримали.

Фото: Lb.ua

Звільнений з російського полону політв'язень, колишній заступник голови партії "Правий сектор" Микола Карпюк назвав причиною своєї поїздки до Росії в 2014 році організацію зустрічі президента РФ Володимира Путіна і ексголови ПС Дмитра Яроша.

Про це Карпюк розповів на пресконференції, передають "Українськi Новини".

"Скажу чесно, що зробив велику дурницю, коли поїхав в ту Росію", - зазначив він.

Фото: Lb.ua

Карпюк розповів, що в березні 2014 року його кум повідомив йому про можливість організувати зустріч Путіна і керівництва "Правого сектора". Зустріч планувалася в резиденції президента РФ у Ново-Огарьово.

За його словами, керівництво ПС провело збори і вирішило делегувати на зустріч Карпюка як заступника Яроша з політичних питань.

"Ярош про це (поїздку в РФ, - ред.) знав", - додав Карпюк, підкресливши, що ні Ярош, ні ексголова Служби безпеки України Валентин Наливайченко не причетні до його арешту.

Фото: Lb.ua

Фото: Lb.ua

Він також зазначив, що пропозиція про можливу зустріч Путіна і Яроша не викликала здивування у керівництва ПС, оскільки під час Євромайдану Ярош провів багато зустрічей з послами, зокрема з послом Ізраїлю, яку організував депутат Вадим Рабинович.

"Рабинович допомагав "Правому сектору" під час Майдану", - сказав Карпюк.

Фото: Lb.ua

Нагадаємо, при в'їзді в Росію 17 березня 2014 року Карпюка, його кума і водія затримали. Слідком РФ заявив, що Карпюк разом з нині покійним Олександром Музичком керував "бандою "Вікінг", яка нібито здійснювала злочини в Чечні в 1990-х роках. У СК Росії кажуть, що членами "Вікінга" також були колишній лідер "Правого сектора" Дмитро Ярош, Юрій Долженко, Клих і інші українці. Проти Карпюка і Клиха дав свідчення українець Олександр Малофєєв, який також стверджував, що в Чечні воював колишній український прем'єр-міністр Арсеній Яценюк.

Карпюк розповів, що в російській в'язниці його катували електричним струмом, а потім вивезли в Чечню на суд. У 2016 році Верховний суд Чечні виніс вирок громадянам України Станіславу Клиху та Миколі Карпюку за звинуваченням в участі в Чеченській війні проти Росії. Клих отримав 20 років суворого режиму, Карпюк - 22,5 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram