ГоловнаСуспільствоПодії

Фахівці назвали причину обвалення будинку в Дрогобичі

Одна з несучих стін була аварійною і не витримала навантаження.

Фахівці назвали причину обвалення будинку в Дрогобичі
Фото: lv.dsns.gov.ua

Середня несуча стіна будинку, який наприкінці серпня обвалився в Дрогобичі, була аварійною.

Про це в п'ятницю на брифінгу у Львівській ОДА повідомив фахівець ДП "Західний експертно-технічний центр держпраці" Роман Колдра, пише місцеве видання "Твоє місто".

"Під час проведення технічного та візуального обстеження встановили, що руйнування сталося внаслідок того, що середня несуча стіна, на яку спираються дві інші, була в непридатному для експлуатації стані. Після більш детальних експертиз визначили, що вона аварійна. Сам процес, поштовх, з якого це почалося, вимагає більш детального обстеження", - сказав він.

Експерт додав, що для остаточного встановлення причини обвалення потрібно провести гідрологічні дослідження.

Доктор технічних наук НУ "Львівська політехніка" Богдан Демчина своєю чергою сказав, що однією з причин є втрата стійкості несучої стіни, яка дала тріщину.

"Це руйнування є специфічним, адже воно раптове. Під час проведення експертиз ми з'ясували, що цегла, з якої побудували несучу стіну, не відповідає нормам. Ми склали математичну модель, ЗD-модель будівлі, і чекаємо висновків геологів, експертизу для того, щоб провести подальші розрахунки", - додав Демчина.

Узагальнений висновок про причини обвалення очікується через три тижні.

Нагадаємо, вночі 28 серпня у будинку на вул. Грушевського, 101 у Дрогобичі обвалився під'їзд чотириповерхового житлового будинку. В результаті обвалення загинули вісім людей.

Було відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 270-1 (умисне знищення або пошкодження об'єктів житлово-комунального господарства), ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) і ч. 2 ст. 367 (службова недбалість) Кримінального кодексу України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram