ГоловнаСуспільствоВійна

На наступному засіданні ТКГ заплановано призначити дати відведення військ у Петровському і Золотому

У перспективі відведення може відбутися по всій лінії фронту.

На наступному засіданні ТКГ заплановано призначити дати відведення військ у Петровському і Золотому
Леонид Кучма
Фото: yes-ukraine.org

На наступному засіданні Тристоронньої контактної групи в Мінську, яке відбудеться 18 вересня, заплановано призначити дати відведення військ у Петровському і Золотому.

Про це журналістам сказав представник України в ТКГ Леонід Кучма.

"Одне з головних питань безпеки - це рухатися далі в питанні відведення військ уздовж лінії зіткнення. Я переконаний, що наступної середи ми ухвалимо рішення про час відведення військ у Петровському і Золотому. Остаточно визначимо час", - цитує Кучму "Інтерфакс-Україна".

Кучма зазначив, що над питанням подальшого розведення військ на наступних ділянках зараз працюють військові.

"Взагалі, перспективи - і президент, впевнений, буде порушувати це питання на "нормандській зустрічі - по всій лінії зіткнення відведення військ", - підкреслив він.

Представник України в ТКГ зазначив, що якщо йдеться про безпеку і виконання Мінських домовленостей, то потрібно відвести війська по всій лінії конфлікту на 2 км.

Кучма також вважає, що зараз немає сенсу говорити про контроль над українсько-російським кордоном. "Якщо це не буде наша територія, ми ж туди не потрапимо. Тому це має бути поступово. Тобто наша територія буде - будуть і наші кордони", - пояснив він.

Нагадаємо, восени 2016 року учасники програми Тристоронньої контактної групи підписали угоду про розведення сил і засобів біля трьох населених пунктів на лінії розмежування - в Петровському, Золотому і Станиці Луганській. Відведення тоді відбулося (але не збереглося) в районі перших двох населених пунктів - біля Золотого 1 жовтня 2016 року і біля Петровського 7 жовтня 2016 року.

Біля Станиці Луганської відведення сил відклали, пославшись на обстріли. Після цього відведення сил на цій ділянці постійно зривалося і відбулося лише влітку 2019 року після зміни президента України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram